Мјештани Петровића досад више пута протестовали што су изостављени са водоводне мреже / -Ж.Ш.
12/10/2021 u 07:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Никшић рјешава проблеме водоснабдијевања мјештана Бањана и Опутних Рудина

Линија за Бањане кренула је у понедjељак на релацији Никшић–Велимље, а петком и недjељом и до Црквица. То најбоље свједочи о нашој намјери да оживимо запостављене крајеве општине, истиче предсједник СО Никшић Немања Вуковић

Нова локална управа почела је да рјешава и проблеме становника удаљених мјесних заједница. Предсједник Скупштине општине (СО) Никшић Немања Вуковић у разговору за "Дан" каже да већ реализују планове за Бањане и Опутне Рудине, а ускоро ће ријешити горући проблем домаћинстава у Мјесној заједници Петровићи које бивша локална власт није жељела да прикључи на новоизаграђени водовод. Вуковић каже да су из тог пројекта на волшебан начин изоставили Манастир Косијерево, капелу и 13 породица Кнежевић.

– Ово је заиста проблем који годинама мучи мјештане Петровића, нарочито узимајући у обзир њихове интересе и значај манастира који, осим што представља духовни центар тог краја, привлачи и велики број посјетилаца из земље и региона. Читава инвестиција неће прећи 24.000 еура, а у сам процес извођења радова ће се, очекујем, убрзо кренути – рекао је Вуковић.

image

Немања Вуковић

-Ж.Ш.

Током сушног периода за угрожена домаћинства обезбиједили су 34 бесплатне цистерне са водом, што је по први пут за последњих десетак година. Значајно су смањили цијене превоза воде које су се, у зависности од рејона, кретале од 55 до 165 еура, а сада ће коштати од 40 до 80 еура.

– Питање превоза и повезаности мјештана Бањана и Опутних Рудина са Никшићем свакако је био један од горућих проблема, којем би се требало додатно посветити и у времену пред нама. Линија за Бањане је кренула у понедјељак ујутро, на релацији Никшић–Велимље, а петком и недјељом и до Црквица. То најбоље свједочи о нашој намјери да оживимо запостављене крајеве општине – истакао је Вуковић.

Мјештани и збуњени и обрадовани

Бивша власт Никшића је за водовод у Петровићима потрошила око пола милиона еура, а домаћинства која су у више наврата протестовала што су изостављени тражила су и ревизију утрошеног новца. Мјештанин Радоје Кнежевић каже да су били изненађени и обрадовани када су им је саопштено да ће добити воду.

– Није нам јасно зашто то њихови претходници нијесу могли да ураде, а ми нијесмо тражили да нам се учини некаква скупа услуга већ само да добијемо воду као и остали. Показало се да пројекат неће пуно коштати и да је сасвим једноставан – казао је Кнежевић.

Вуковић је најавио да је Министарство пољопривреде обезбиједило средства за градњу пута Трепча–Мужевице и у селу Смрдуша. Преко ИФАД-а су кандидовали градњу 1,5 километар пута преко Трепача, и два километра од Доњих до Горњих Црквица, као и за каптажу воде од око 800 кубика.

У сарадњи са Центром безбједности Никшић ријешили су и питање преласка границе за житеље пограничних села, а Вуковић каже да су поменути проблеми били и разлози те су мјештани напуштали своја огњишта.

– Наши претходници су, очито, у тим људима видјели само бројке и потенцијалне гласаче, којих захваљујући њиховим разорним политикама у тим крајевима није остало много. У том контексту, претпостављам да нијесу имали "рачуницу" ни да им помогну, већ су пажњу и новац усмјеравали на бројнија гласачка мјеста. И на оваквим примјерима ми показујемо јасан отклон у односу на праксу бившег режима. У центар свих наших политика и напора ставили смо човјека, грађанина Никшића и Црне Горе без обзира на национално, вјерско или политичко опредјељење, и учинићемо све да наши суграђани на властитој кожи осјете благодати промјена које су се десиле и у држави и у нашем граду – поручио је Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:51