Otvaranje nove zgrade RTNK / - ŽELJKO ŠAPURIć
23/10/2024 u 15:03 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

RTNK u novoj zgradi: Useljava slobodan medij, glas građana, simbol transparentnosti i odgovornosti

Nakon gotovo tri decenije rada, Radio-televizija Nikšić konačno dobija radni prostor kakav zaslužuje. Ujedno pokazujemo da umjesto zapuštenosti i rušenja, Dom revolucije u centru Nikšića napokon dobija svoju svrhu, kazao je premijer Crne Gore Milojko Spajić.

Spajić je kazao da je Vlada za RTNK opredijelila oko 5 miliona eura, i najavio izgradnju velikog filmskog studija.

On je govorio danas na svečanosti upriličenoj povodom otvaranja nove zgrade RTV Nikšić.

- Radujemo se što danas svjedočimo ovom značajnom trenutku, kako za Nikšić tako i za medijsku zajednicu Crne Gore. Nakon gotovo tri decenije rada, RTNK konačno dobija radni prostor kakav zaslužuje. Ujedno, pokazujemo da umjesto zapuštenosti i rušenja Dom revolucije u centru Nikšića koji je na to čekao decenijama, napokon dobija svoju svrhu. Važno nam je da su mediji slobodni i da rade profesionalno. Poseban je značaj javnih emitera koji govore o temama i problemima koji se tiču građana u lokalnim zajednicama. RTNK najstariji je i najveći lokalni emiter u državi, ali je uveliko prevazišao karaktere lokalnog jer donosi aktuelnosti i iz Žabljaka, Šavnika, Plužina i Danilovgrada -  rekao je predsjednik Vlade i naglasio da će država nastaviti da brine o javnim servisima.

RTV Nikšić dobila status nacionalnog emitera

Kako je kazao, RTNK se od prošle godine gleda i u cijeloj državi i postiže značajne rezultate.

- Zahvalni smo vam što svakodnevno pomažete da budemo odgovorniji i transparentniji. Takođe, zahvalni smo na odabiru ključnih društveno odgovornih tema, kao i na trudu da se kao društvo odbranimo od lažnih vijesti i dezinformacija kojih je previše ovih dana. Želim da i ovaj novi prostor od preko 2.000 kvadrata ispunite profesionalizmom, entuzijazmom i trudom... Država će nastaviti da brine o javnim servisima. Vlada je za RTNK opredijelila ukupno oko 5 miliona eura i zato je sada prava prilika da najavim sljedeću fazu razvoja ove medijske kuće. U narednom periodu biće finansirana izgradnja velikog filmskog studija Radio Televizije Nikšić - zaključio je on. 

- Ova zgrada nije samo nova adresa za naše lokalne medije; ona simbolizuje novu eru informisanja i medijske slobode u našem gradu. Ona je dokaz da se veliki projekti, od vitalnog značaja za našu zajednicu, mogu ostvariti uz odgovornost, posvećenost i jasan cilj -rekao je prilikom svečanog otvaranja nove zgrade Radio-televizije predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

Predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković je istakao da stojimo pred novim simbolom promjena i napretka Nikšića.

- Sa neizmjernim ponosom se prisjećam jeseni 2021. godine kada smo krenuli u ovaj poduhvat. Mnogi tada nijesu vjerovali. Ali mi nijesmo odustali jer smo znali da ne gradimo samo novu zgradu, i da ne uređujemo samo dio Doma revolucije, već da suštinski stvaramo svjedočanstvo mnogo dublje transformacije koja je zahvatila naš grad i cijelu našu zajednicu. Sada, sa velikim zadovoljstvom možemo reći da u novu zgradu, vrijednu gotovo 5 miliona eura, useljava slobodan medij – glas građana, simbol transparentnosti i odgovornosti. Više nema cenzure, niti skrivanja istine - istakao je Vuković.

Direktor RTNK Nikola Marković je naglasio da poslije 29 godina otvaraju novo poglavlje i ispisujuo najsvjetlije stranice u istoriji ove televizije.

- Nova zgrada na nekoliko hiljada kvadrata i najsavremenija oprema kojom danas po prvi put realizujemo program, ostvarenje su sna brojnih generacija novinara i ostalih u lokalnom javnom servisu. Poslije 23 mjeseca mukotrpnog rada uspjeli smo da pretočimo u djelo ideju koja je decenijama čekala da iz sna pređe u javu. Ponosni što je baš ova generacija u Radio-televiziji to ostvarila, želimo da svoj uspjeh podijelimo sa onima koji su osmislili ovu ideju, koji nijesu dali da se ugasi, sa svima koji su sebe utkali u ovaj kolektiv, jer uspjeh i radost imaju  smisla samo ako se dijele i mi to danas činimo - rekao je Marković.

Svečanosti prisustvuju brojni ambasadori, ministri, predstavnici političkih partija i vjerskih organizacija, nevladinih organizacija.

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

23. oktobar 2024 15:59