Стијовић / Фото: Иван Петровић Ипе
18/08/2021 u 07:02 h
Дневне новине ДанДневне новине Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Плавски дрвопрерађивачи разочарани у министра: Стијовић иде стопама Симовића

Они тврде да концесије за експоатацију шумског блага добијају само привилеговани, док локалци немају могућност да живе од свог рада

Плавски дрвопрерађивачи тврде да актуелни министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић наставља стопама својих претходника Петра Ивановића и Милутина Симовића кад је ријеч о додјели концесија за експлоатацију шумског блага које, према ниховим ријечима, добијају само привилеговани концесионари док локално становништво које се бави дрворерадом нема могућност да ради и живи од свог рада.

– Стара влада jе имала своjу шумарску политику коjа се ниjе показала добра у много димензиjа. Очекивње од нове владе jе било да направи отклон од ретроградне политике, погрешних стратегиjа и корупциjе као и да убрза нека позитивна кретања коjе jе чинила стара администрациjа. Нови апостоли су се тако представили грађанима. Очекивало се слободно тржиште за набавку сировине, развоj дрвопрераде и равномjерни регионални инвестициони замах. Не лези враже, дугоочекивани конкурс Управе за шуме за додjелу концесиjа jе у слово прекопиран конкурс бивших шумских дахиjа. Иста мета, исто одстоjање и исти корисници шума, уз немогућност учешћа било ког новог инвеститора, осим већ познатих играча. Раниjе се знало ко коме заузврат прави кућу, ко коме купуjе кола, ко плаћа љетовања и зимовања, па сада остаjе непознаница коме ће ићи "предвиђена средства", jер се у пракси ништа ниjе промиjенило. Нови државни предводници су наслиjедили стару политику додjеле дрвне масе привилегованим "привредницима", грубо газећи слободу тржишта, предизборна обећања, регионалну развоjну политику, али и егзистенциjу људи коjи се баве овим послом и урнишући локалне економиjе на којима се налази зелени ресурс – поручили су плавски дрвопрерађивачи.

Истичу да је министарство подниjело кривичну приjаву против, како га именују, "непоменика" коjи jе, како у Плаву тврде, починио више кривичних дjела уз директну штету општинском и државном буџету.

Плавски дрвопрерађивачи питају хоће ли исто министарство и Управа за шуме прихватити његову понуду на конкурс уз потврду да се против њега не води кривични поступак. 

– У последњих петнест година држава jе увела "правило" да се дрвна маса додjељуjе на основу броjа запослених радника из прошле године, па су као запослени приjављивани покоjници, а по стеченим концесиjама право се остварило у следећоj години на основу реалног запослења с минималним порезима и доприносима. За ових неколико децениjа уништени су сви дрвни комбинати коjе jе имала Црна Гора. Њих десет jе збрисано с лица земље и са мапе привредника, иако су били приватизовани. А као продукт модерног коришћења шума (колониjалне афричке експлоатациjе) имамо неколико привилегованих коjи су и овог пута успjели да преваре сиротињу и да наставе либералним друмом Ивановића и Симовића. Свима онима коjи су очекивали реалне и поштене услове рада мора бити jасно – настављамо либералним, колониjалним, афричким стопама бивших дахиjа и даће концесиjе оним хаjдуцима против коjих се подносе кривичне приjаве – тврде плавски дрвопрерађивачи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:48