/ Поглед на Вериге са тиватске обале, фото: К.М.
02/06/2021 u 06:10 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поново актуелизовано премошћавање Боке: Мост исплативији, али је тунел боље рјешење

НВО Еколошко друштво "Бока" је, сагледавајући оба рјешења, против било какве интервенције у заливу

Питање начина премошћавања Боке которске на релацији рт Св. Неђеља - рт Опатово, у непосредној близини тјеснаца Вериге, старо је преко пет деценија, а поново га је актуелизовао Младен Бојанић, министар капиталних инвестиција.
Он је саопштио да се тражи идеално рјешење прелаза преко Верига у Боки, односно да ли ће бити грађен мост или тунел. Премошћавање залива саставни је дио брзе саобраћајнице дуж Црногорског приморја, од границе са Хрватском до границе са Албанијом.
-Кључна је обавеза, комуникација са Унеском и израда процјене утицаја на баштину. Заштита Бококоторског залива је приоритет. Око 30 километара око Будве је договорено. Даље је питање саобраћајнице ка Херцег Новом. Имамо двије алтернативе, једна је преко Бококоторског залива мостовског типа, друга је новија тунелског типа. Незванично и у разговору са пројектантима појавио се проблем успона од 11 процената. То је неприхватљиво и траже се рјешења. Добио сам интересантну информацију, такође незванично, да се подморски тунели раде много једноставније него раније. Све су опције на столу, казао је недавно министар Бојанић.
Подсјетићемо да се претходна Влада није прославила реализацијом обећаног моста.
Из Министарства саобраћаја и поморства су 2019.године саопштили да не одустају од моста, те да је одредбама Просторног плана посебне намјене обалног подручја дефинисана обавеза израде посебне тзв. ХИА студије за све веће објекте, па тако и за мост преко Бококоторског залива. Дефинисана је обавеза да се урађено идејно рјешење и ХИА студија прије даље реализације доставе на увид Унеску.
С друге стране, тунел представља старије рјешење за премошћавање залива на већ поменутој локацији, којег је прије више од двије деценије израдио инжењер мр Мирко Балабушић. Тунел би био дуг 1.400 метара.

Пресјекли би се токови подземних вода

Доклестић сматра да је подморски тунел квалитетније рјешење у смислу трајног премошћавања проблема превоза, али да и оно у еколошком смислу има недостатке. Изразила је бојазан да би се изградњом тунела пресјекли токови подземних вода, којима се "хране" бројни извори, у више нивоа, на потезу од Бијеле до Мориња. Указала је и на проблем геолошког састава тла, јер се претпоставља да постоје дубоке пукотине у тлу, расједне зоне, које се у вријеме земљотреса отварају, прогутају дио тла, а с њим и објекте.
Доклестић је казала да ни постојећи трајектни превоз није најсрећније рјешење, јер ствара буку, загађује море, формирају се колоне аутомобла љети, па Каменари и Лепетани не могу рачунати на сопствене развоје као туристичке средине, али ни као луке.


НВО Еколошко друштво "Бока" је, сагледавајући оба рјешења, против било какве интервенције у заливу. Оливера Доклестић, инжењер хидроградње и еколог, сматра да уколико дође до изградње моста, конструкција ће бити много атрактивнија од природне датости окружења залива Боке которске.
-Залив ће много изгубити у естетском и еколошком смислу, али добија у економском и социјалном. Наиме, изградња моста подразумијева, изградњу нових прилазних саобраћајница, јер су постојеће уске и недовољне, измјену значајних конфигурацијских елемената, попут нових засјека и бетонских и челичних конструкција, уништавање аутохоне вегетације, угрожавање постојећих насеља, црквених ареала, па и самих сакралних објеката, попут Цркве Св. Неђеље у Каменарима, а изградња нових саобраћајница, повећава ризик од појаве пожара, сматра Доклестић. Она сматра да ће се, уколико се буде питала економија, одлучити за мост, а ако се буду питали они који штите естетске елементе тада ће избор пасти на тунел.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:13