Tvrđava, Nikšić / - FOTO: Ž.Š./DAN
24/09/2024 u 15:36 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ponovo zajedno putujemo vozom na Tvrđavu

U organizaciji Bedem festa i Bedem Fortress-a, od 26. do 28. septembra održaće se jedinstveni događaj, “Ponovo zajedno putujemo vozom”, kojim se u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija obilježavaju Dani Evropske baštine 2024.

U skladu sa ovogodišnjom temom “Baština koja povezuje – kulturne rute i mreže”osmišljena je nova turističko -kulturološka ruta u ponudi Nikšića i Crne Gore inspirisanu putevima nekadašnje željezničke pruge Nikšić – Čapljina – Sarajevo, čiji se ostaci nalaze u podnožju sa jugozapadne strane tvrđave Bedema u Nikšiću.

-Želimo istaći zajedničke kulturno-istorijske vrijednosti koje trajno povezuju i umrežavaju pojedince, zajednice i narode. Kulturnom rutom podstičemo obrazovanje, kulturnu razmjenu i obogaćivanje turističke i kulturne ponude. U cilju pružanja doprinosa promociji i prepoznavanju trajnih vrijednosti kulturnog nasljeđa nudimo jedinstvenu priliku ljubiteljima tvrđava, pruga, avantura i brojnim ljudima  da vozom kao ekološki najprihvatljivijim prevoznim sredstvom dođu u Nikšić na predstojeći mini vikend odmor - ističu iz organizacija Bedem fest i Bedem Fortress.

-Svima koji dođu omogućićemo da prošetaju uskim prolazima i šetnim kamenim stazama čitavom dužinom tvrđave Bedem, koje ćemo od danas, volonterskim akcijama raskrčiti od naraslog rastinja. Posjetioci će imati priliku da obiđu veliku i malu scenu ljetnje pozornice, kulu osmatračnicu, kulu Petrovaču, kulu stražaru, osmougaonu kulu, Nebojšinu kulu, topčanu i da prođu spoljnim zidinama Bedema do dvije kapije na južnoj i jugozapadnoj strani, uživajući u pogledu koji se proteže sa vrha brežuljka na grad Nikšić. Pripremamo zanimljiv program koji će se realizovati na različitim lokacijama u autentičnom ambijentu zidina nekadašnje  Anderve, Anagastuma, Onogošta I današnjeg Bedema - kažu iz organizacija.

-Dani Evropske baštine dobra su prilika da obilježimo i Svjetski dan turizma pa ćemo u saradnji sa Turističkom Organizacijom Nikšić na tvrđavi u četvrtak 26. septembra za učenike i učenice četvrtog razreda Osnovne škole “Branko Božović” iz Podgorice, shodno ovogodišnjoj temi, realizovati javni čas “Kulturna baština i turizam kao mostovi mira”. Jako je važno u današnjem izazovnom vremenu svim, a naročito mladim nadolazećim generacijama približiti kulturnu baštinu, a najbolji način za to su upravo događaji kojima omogućavamo dolazak i boravak mladih na naše tvrđave, koje predstavljaju beskonačan izvor znanja i dostignuća. Tvrđave i našu bogatu kulturnu baštinu trebamo staviti u funkciju obrazovanja, obogaćivanja turističko-kulturološke ponude, otvarajući nove perspektive i nova radna mjesta kroz programske sadržaje koji služe kao sredstva za valorizaciju naše bogate baštine. Zajedno sa posjetiocima svih generacija imaćemo priliku da podržimo stvaranje i ponovno aktiviranje intelektualnih i emocionalnih veza između građana, građanki i željezničke pruge, podstičući međugeneracijske susrete ljudi na Bedemu i oživljavanje duha – kaže se u saopštenju koje potpisuje Petar Šundić, director Bedem Festa i Bedem Fortress-a.

Partneri projekta koji je sastavni je dio septembaraskih dana kulture u Nikšiću su Opština Nikšić i JU Muzeji i Galerije Nikšić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 15:37