Šteta na zgradi OŠ ”Rade Perović” / - ŽELJKO ŠAPURIć
16/07/2024 u 11:17 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Posledice nedavnog nevremena: Šteta na zgradi OŠ „Rade Perović“ u Velimlju preko 150.000 eura

Nevrijema koje je početkom ovoga mjeseca protutnjalo Crnom Gorom, praćeno jakom kišom i grmljavinom, napravilo je zastoj u saobraćaju i značajnu materijalnu štetu na teritoriji Opštine Nikšič.

U Banjanima stradale su fasade i brojni krovovi zgrada, kuća i pomoćnih objekata Posledice nedavnog nevremena koji je zadesio Opštinu Nikšić: Šteta na zgradi OŠ „Rade Perović“ u Velimlju preko 150.000 eura

Nevrijema koje je početkom ovoga mjeseca protutnjalo Crnom Gorom, praćeno jakom kišom i grmljavinom, napravilo je zastoj u saobraćaju i značajnu materijalnu štetu na teritoriji Opštine Nikšič. U Banjanima stradale su fasade i brojni krovovi zgrada, kuća i pomoćnih objekata i jedan broj automobila, čija su stakla, retrovizori i šoferšajbne  polomljene od cigli koje su nošene vjetrom padale sa krovova. Izčupana su brojna stogodišnja stabla, a olujni vjetar polomio je i isprevrtao nekoliko pčelinjaka, čiji su vlasnici morali da po livadama sakupljaju oštećene košnice.

image

Šteta na zgradi OŠ "Rade Perović"

- ŽELJKO ŠAPURIć
image

Šteta na zgradi OŠ "Rade Perović"

- ŽELJKO ŠAPURIć
image

Šteta na zgradi OŠ "Rade Perović"

- ŽELJKO ŠAPURIć

Po svemu sudeći najteže je prošla zgrada JU Osnovne škole „Rade Perović“ u Velimlju, gdje je od posledica izuzetno jakih udara vjetra i obilne kiše napravljena prava pustoš. Razrušen je krov i polomljen veliki broj prozora, najveće obrazovne ustanove u Banjanima. Prošle nedelje školu je obišla ministara prosvjete nauke i inovacija Anđela Jakšić – Stojanović, koja je obećala preko 100.000 eura za obnovu škole u Velimlju.

- Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odobrilo je preko 100.000 eura, kako bi u što kraćem roku završilo projekat i već u toku sledeće nedjelje raspisalo tender za rekonstrukciju pomenutog objekta, kako bi učenici novu školsku godinu dočekali u mnogo boljim uslovima – istakla je Jakšić – Stojanović.

Član Školskog odbora i predsjednik Savjeta roditelja Gojko Eraković kaže da je štata na zgradi Osnovne škole „Rade Perović“ preko 150.000 eura

- Detaljnim uvidom ustanovili smo da je šteta veća nego što se u prvi mah mislilo. Voda koja se posle raskrivanja krova sručila niz plafone i zidove škole napravila je veliku štetu. Sada se zidovi moraju gletovati i krečiti. Škola koja je davno napravljena, bila je zrela za rekonstukciju, a nedavno nevrijeme je samo pospješilo i ubrzalo taj proces, rekao je Eraković.

image

Šteta na zgradi OŠ "Rade Perović"

- ŽELJKO ŠAPURIć
image

Šteta na zgradi OŠ "Rade Perović"

- ŽELJKO ŠAPURIć
image

Šteta na zgradi OŠ "Rade Perović"

- ŽELJKO ŠAPURIć
image

Šteta na zgradi OŠ "Rade Perović"

- ŽELJKO ŠAPURIć

Pošto nedostaje novca za potpunu adaptaciju,  direktorica JU OŠ „Rade Perović“ u Velmilju Jelena Žugić je na više adresa uputila dopis za adaptaciju škole u Banjanima, u kome između ostalog piše da je Ministarstvo prosvjete nauke i inovacija već opredijelilo sredstva za zamenu krova i stolarije, čime će biti sanirani ključni spoljašnji djelovi zgrade. Zbog vlage i štete u unutrašnjosti objekta, neophodno je sprovesti dodatne radove na krečenju kako bismo u potpunosti osposobili prostor za rad i boravak učenika i osoblja. S obzirom na to da škola raspolaže ograničenim finansijskim sredstvima, nijesmo u mogućnosti da sami pokrijemo ove troškove, novodi se u dopisu.

Direktorica Žugić ističe da je od posledica raskrivanja krova, velika kiša oštetila plafome i zidove škole.

- Podovi za sada nijesu oštećini, ali od prve kiše za očekivati je da će i oni stradati. Potrebno je zamijeniti krov i svu preostalu stolariju koja ranije nije bila zamijenjena. Građevinski stručnjaci iz Ministarstva prosvjete nauke i inovacija na lice mjesta su ustanovili da ja potrebno više 150.000 eura za rekonstrukciju i adaptaciju školske zgrade. Najviše novca će progutati veliki krov škole. Od novca kojeg nam je opredijelilo Ministarsvo ne možem ništa unutra uraditi. Zbog toga sam ja uputila dopis na više adresa, da zamolimo naše uticajne ljude iz Banjana da nam pomognu oko adaptacije unutrašnjosti zgrade, rekla je Žugić.

Prošle godine škola u Velmlju proslavi je rijedak jubilej 140. godina postojanja. Zgrada u kojoj se sada nalazi najveća škola u Banjanima useljena je davne 1911. godine.

(FOTO) Nevrijeme kod Nikšića: Olujni vjetar oštetio krovove kuća, čupao drveća

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 07:12