Кашћелан и Гаспарикова / - Пријестоница
29/07/2021 u 14:30 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пријестоница и УНДП обезбјеђују 25 соларних панела за квалитетнији живот на селу

Соларни панели су намијењени за носиоце и чланове породичних пољопривредних газдинстава и домаћинстава који немају сталан и стабилан приступ електричној енергији, чији је примарни извор прихода пољопривреда или су корисници социјалне помоћи

Обезбјеђивањем соларних панела за производњу електричне енергије унаприједиће се услови за живот и пољопривредну производњу за 25 домаћинстава у удаљеним сеоским подручјима на територији Цетиња. Споразум о финансирању набавке соларних фотонапонских система потписали су градоначелник Пријестонице Александар Кашћелан и стална представница Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори Даниела Гашпарикова.

- Желимо да обезбиједимо боље услове за повратак и живот људи на селу. Цетињски крај, посебно у руралним подручјима, је суров па Пријестоница улаже напоре да обезбиједи основне услове за живот тамо - воду и струју. Радује ме што је УНДП препознао и подржао ова наша настојања и стога изражавам посебну захвалност на овом пројекту набавке соларних панела који ћемо заједно да реализујемо - казао је Кашћелан.

Соларни панели су намијењени за носиоце и чланове породичних пољопривредних газдинстава и домаћинстава који немају сталан и стабилан приступ електричној енергији, чији је примарни извор прихода пољопривреда или су корисници социјалне помоћи. Подршка је намијењена становницима мјесних заједница: МЗ Бата Цуцка, МЗ Нјегуши, МЗ Ћеклићи, МЗ Чево, МЗ Трешњево, МЗ Убла Чевска.

Гашпарикова је истакла да УНДП, у партнерству са Владом, локалним самоуправама, јавним предузећима, приватним инвеститорима и цивилним друштвом, промовише климатске иновације и инвестиције које воде смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште у бројним секторима – туризму, пољопривреди, саобраћају и енергетици.

- Климатске промјене налажу што ширу употребу обновљивих извора енергије, а сада ће прилику за набавку и коришћење соларних фотонапонских система добити и пољопривредна домаћинства у удаљеним руралним подручјима Пријестонице. На овај начин, уз позитиван утицај на животну средину и приступ енергији, заједно стварамо повољне услове за бављење пољопривредом и унапређујемо квалитет живота становника сеоских подручја - рекла је Гашпарикова.

Пројектом ће се обезбиједити максимално 25 соларних фотонапонских система за производњу електричне енергије који омогућавају пуњење телефона, рад сијалице, радија, телевизора и фрижидера. Средства за програм подршке су обезбиједили УНДП, кроз пројекат “Развој зелених послова у Црној Гори” и Прјестоница Цетиње, а крајњи корисник има обавезу 10 одсто учешћа у укупним трошковима.

Право учешћа у позиву имају сва пољопривредна домаћинства и газдинства која испуњавају следеће услове: да чланови домаћинства бораве у руралном подручју Пријестонице, на територији неке од горе наведених мјесних заједница, да домаћинство није спојено на електродистрибутивну мрежу и да немају или нијесу већ добили опрему за соларно напајање електричном енергијом од неког другог.

image

Потписивање споразума

- Пријестоница

Критеријуми који ће се додатно вредновати: бављење неком пољопривредном дјелатношћу: ратарство, виноградарство, сточарство и др, број условних грла којим домаћинство располаже, број чланова породице, присуство младих у домаћинству, социјални статус носиоца и чланова домаћинства.

Јавни позив расписан је 19. јула, а пријаве се могу подносити до 2. августа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:58