Бар нападнут експанзијом дивље градње / - фото: Д.С.
04/07/2021 u 13:37 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Привредници са Великог пијеска избјегавају да потпишу уговоре о одвозу отпада

Са дивљом градњом обавезно добијамо и дивље депоније кад се све те грађевинске активности, доминантно нелегалне, заврше, и то по јавним површинама за које је задужено „Комунално предузеће”

Извршни директор „Комуналног предузећа” Стево Пејовић каже да је Бар нападнут експанзијом дивље градње, да је миграција становништва велика, а град је интересантан и за улагање.

Са дивљом градњом обавезно добијамо и дивље депоније кад се све те грађевинске активности, доминантно нелегалне, заврше, и то по јавним површинама за које је задужено „Комунално предузеће”, које онда долази на удар критика, а по медијима се појављују разне фотографије тог отпада. И поред вишегодишњег проблема који је евидентан, нико се није нашао да оствари контакт са управом „Комуналног” и донесе неке закључке, да се из проблема изађе на један цивилизован начин, а без казнене политике.

- Грађани очекују да се одвоз отпада дешава сваког момента кад они избаце отпад на јавну површину, а то је немогуће. Зато и постоје термини, јутарњи и поподневни, а проблем на јавним површинама дешава се ако се не поштују ти термини.  Највеће критике добијамо са Великог пијеска. А кад узмете аналитику и погледате колико ти привредници имају закључених уговора о одвозу комуналног отпада, па и они који имају, када закључују уговор, то су праве сцене док се они закључе. Шта се све изговори у прилог томе, да они немају те количине отпада, па се онда у договореним терминима изнесе 15 до 20 одсто са тих плажа, из хотела и апартмана. Чим падне мрак и наша возила однесу отпад, онда раде камионети, приколице и слично, и све то иде на ту локацију, а све како би се избјегло плаћање, јер би им онда обавеза била једно пет пута годишње већа - каже Пејовић.

Додаје да је управо та локација, која је уз сами магистрални пут, нападнута из наведених разлога.

- Ми можемо да је укинемо али бисмо имали онда тоталну анархију, јер би ти људи на крају одлучили да тај отпад депонују у водотоке, можда и при самим тим плажама. Имали смо састанак у МЗ Печурице, и људи који су били присутни су били максимално за сарадњу и понудили су рјешења. Међутим, када смо послије тог састанка обишли те улице у Дубрави, дошли смо до оне црногорске збиље - „јако смо на ријечима, на дјелима ништа” - каже Пејовић.

Од 47 неких објеката који треба да потпишу уговоре Комунално има расположених седам, а углавном се ради о домицилном становништву које ту живи током цијеле године.

- Они трпи катастрофалне сцене од људи који су дошли да живе у њиховој МЗ, који су изградили велике објекте и убирају огромне приходе, а на крају сезоне поздраве се са Црном Гором и оставе нам све проблеме. То више неће моћи на тај начин да функционише - каже Пејовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:39