Радови на путном првацу далеко од завршетка / -Б.Је.
29/11/2021 u 06:57 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пропуст у пројекту реконструкције путног правца Пљевља–Михајловица: Заборавили да уцртају аутобуска стајалишта

Члан 31 Закона о путевима гласи да се аутобуска стајалишта на магистралним путевима граде ван коловоза, што на путном правцу Пљевља–Михајловица није случај, истиче члан Савјета МЗ Црљенице Дарко Гачевић

У реконструкцију путног правца Пљевља–Михајловица званично ће бити уложено осам и по милиона еура, а на том дјелу магистралног пута према Пријепољу није остављено ниједно проширење за аутобуско стајалиште. Поменути магистрални путни правац дужине је око 13 километара и пролази кроз сеоске мјесне заједнице Отиловићи и Црљенице, чији су мјештани изненађени оваквим пројектом реконструкције пута. Они сматрају да је пројектант, а и инжењери који су ревидовали пројекат, заборавили да пут пролази кроз насељено подручје. Мјештани истичу да је ранији магистрални пут, који је био дјелимично ужи, имао проширења на којима су се заустављали аутобуси.

image

Дарко Гачевић

-Б.Је.

– На магистралном путу Пљевља–Михајловица, чија је реконструкција у току, оно што смо могли примјетити јесте да нигдје није остављено стајалиште за аутобусе, што је велики недостатак јер из наших мјесних заједница свакодневно ученици школским минибусом путују до школе. Овим путним правцем свакодневно саобраћају и превозници који превозе путнике из Пљеваља за Србију и обратно, па питамо значи ли то да ће дјеца и други путници из аутобуса, односно минибуса, излазити директно на коловоз – истиче члан Савјета мјесне заједнице Црљенице Дарко Гачевић уз појашњење да се ради о релацији од око 13 километра и да му није јасно због чега је то тако урађено.

Радови очигледно неће бити завршени ове године

Компанија "Црнагорапут" ушла је у посао реконструкције путног правца Пљевља–Михајловица у августу прошле године. Рок за завршетак радова је у том моменту утврђен на 12 мјесеци. Како радови нијесу завршени у августу 2021. године, из Дирекције за саобраћај је саопштено да ће они бити завршени до новембра. Међутим, ево прошао је и новембар, а радови још увјек нијесу завршени и сасвим је сигурно да у овој години не могу ни бити окончани. Оно што највише мучи све учеснике у саобраћају јесу свакодневне обуставе саобраћаја на овом путном правцу услед радова на терену.

Гачевић истиче да је остављање проширења за аутобуска стајалишта законска обавеза, као и да има времена да се поменути пропуст исправи прије него што се послови у потпуности окончају.

– Члан 31 Закона о путевима гласи да се аутобуска стајалишта на магистралним путевима граде ван коловоза. У 21. вијеку имамо пут који се гради, односно реконструише, без аутобуског стајалишта – наглашава Гачевић и додао да ће бити изузетно тешко ако стање остане како је пројектовано. Он подвлачи да су из ове мјесне заједнице у више наврата упозоравали на мањкавости пројекта реконструкције овог путног правца.

– Становници околних села су се љутили због неостављања могућности укључења прилазних путева на магистрални правац, али и због објеката које пројектант није ваљано регистровао, па су се они нашли на самој ивици новог коловоза. Од првог дана указивали смо на пропусте током извођења радова, а изостанак аутобуских стајалишта додатно је створио проблем. Питамо, да ли ће поред осам и по милиона уложених у реконструкцију овог путног правца требати додатна улагања да би се направила проширења на коловозу за аутобуска стајалишта – пита Гачевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:26