sudski spisi za Limenku / - FOTO: VRHOVNI SUD
16/08/2023 u 14:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vrhovni sud nije „spalio sudske spise za Limenku“

Provjerom kod Osnovnog suda u Podgorici, utvrđeno je da je predmet arhiviran i da se i dalje nalazi u tom sudu

Povodom teksta, objavljenog u dnevnim novinama "Dan", pod naslovom: "Vrhovni sud spalio sudske spise za Limenku",  od 16.08.2023. godine u cilju blagovremenog, tačnog i objektivnog informisanja javnosti, vodeći se principima transparentnosti, odgovornosti i profesionalnosti, Vrhovni sud Crne Gore ističe sljedeće.

Vrhovni sud spalio sudske spise za "Limenku"

Reagovanje prenosimo integralno: 

"U cilju pojašnjenja svih činjenica, u konkretnom slučaju, u predmetu Rev. br. 991/15, u pravnoj stvari tužioca A.Đ., iz Podgorice  protiv tužene Države Crne Gore, koju je zastupao  Zaštitnk imovinsko pravnih interesa Crne Gore radi naknade štete, za koji predmet je iskazala interesovanje NVO Akcija za socijalnu pravdu, Vrhovni sud Crne Gore je donio presudu, koja je i danas dostupna na sajtu suda (https://sudovi.me/vrhs/odluka/153068), kao i u pravosudnom-informacionom sistemu sudstva (PRIS).

S obzirom na to da je NVO Akcija za socijalnu pravdu više puta upućivala Vrhovnom sudu zahtjeve za slobodan pristup informacijama, ukazujemo javnosti da spise Vrhovnog suda (revizijskog suda) čine revizija izjavljena protiv pravosnažne presude i odluka o reviziji, koja se donosi nakon razmatranja dostavljenih spisa sudskog predmeta. Saglasno Zakonu o parničnom postupku, odluka revizijskog suda, sa kompletnim spisima predmeta dostavlja se prvostepenom sudu. U konkretnom slučaju Osnovnom sudu u Podgorici, a preko Višeg suda u Podgorici.

Provjerom kod Osnovnog suda u Podgorici, utvrđeno je da je predmet arhiviran i da se i dalje nalazi u tom sudu.

Imajući u vidu da Vrhovni sud dostavlja odluku po reviziji nadležnom sudu i vraća mu spise predmeta, to Vrhovni sud nije, niti može biti trajno u posjedu spisa ovog predmeta, jer ih Vrhovni sud ne zadržava, pa samim tim ti spisi ne mogu ni biti predmet izlučenja tj. predaje spisa od strane Vrhovnog suda.

Dakle, Vrhovni sud Crne Gore nije "spalio sudske spise za Limenku", već je, kao što je naprijed  navedeno, Državnom arhivu dostavio spis Rev 991/15, koji se sastoji od revizije i odluke po reviziji, a u skladu sa Sudskim poslovnikom, Listom kategorija registraturske  građe i Internim pravilom o kancelarijskom i arhivskom poslovanju, kao što se postupa i u svim predmetima u fazi izlučivanja.

Odlučujući po zahtjevu Vrhovnog suda, u okviru svoje nadležnosti i u skladu sa propisima kojima se uređuje arhivska djelatnost, Državni arhiv je donio Odluku, br. 04-02-066/23-81/3 od 29.03.2023. godine, kojom je odobrio uništenje bezvrijednog registraturskog materijala, nastalog u radu Vrhovnog suda, za period 2008-2016. godina, između ostalog, i za predmete sudske oznake "Rev".

Ističemo da Vrhovni sud Crne Gore podržava rad svih nevladinih organizacija i aktivno sarađuje u ispunjavanju programskih aktivnosti brojnih nevladinih organizacija, čiji je cilj poštovanje i promocija vladavine prava". 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 11:24