sa centralne javne rasprave / privatna arhiva
10/10/2024 u 07:15 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rožajska kasa punija za 700.000 eura

Na javnoj raspravi o rebalansu budžeta Opštine Rožaje za 2024. godinu održanoj u čitaonici Narodne biblioteke predstavljen je Predlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Rožaje za 2024. godinu kojim se utvrđuju primici i izdaci od 10.506.470,34 eura, što je 691.470 eura ili 6,7 odsto više od budžeta koji je usvojen za 2024. godinu, a koji je iznosio 9.815.000 eura.

– Osnov za nacrt odluke o budžetu je reorganizacija Opštine, gdje su predviđene dvije nove službe. Zato je neophodna nova odluka o budžetu, ali i dio prihoda koji se u iznosu od deset odsto opredjeljuje od razvijenih opština za nerazvijene opštine. Rebalansom je planirano da budžet bude povećan – kazali su iz Sekretarijata za finansije.

Na javnoj raspravi Sedo Kurtagić je postavio pitanje o finansiranju mjesnih zajednica i rekonstrukciji puteva, dok je Nazif Dacić iz Komunalnog preduzeća pitao može li se kupiti građevinska mašina da se čisti korito Ibra i divlje deponije i mogu li se obezbijediti sredstva za pet radnika koji su otišli u penziju i potrebno je da im se uplate doprinosi.

image

sa rasprave

privatna rhiva

– Plate su u Komunalnom povećane programom Evrope sad, zato bi sad trebalo da se povećaju subvencije za preduzeće Vodovod i kanalizacija, s obzirom na to da se teško naplaćuju urađeni poslovi i veliki su troškovi na sanaciji kvarova – kazali su iz preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Planirana prodaja opštinske imovine

Prema riječima Husovića, savjeti mjesnih zajednica donose odluke o svojim prioritetima.

– Imali smo nadoknade za prirodna dobra od milion i po eura, a sad je rebalansom taj iznos smanjen na milion eura. Planirana je prodaja opštinske imovine u iznosu od milion i po eura, što još nije uspjelo, prije svega sa imovinom nekadašnjeg Gornjeg Ibra.Tu i dalje postoje smetnje oko objekata koji se vode na Vladu Crne Gore i očekujemo da se taj problem riješi. Imamo oko 600 hiljade ura prenesenih od ekonomskog državljanstva i jedan sačuvanih sredstava, koji se čuva za prva dva mjeseca naredne godine – kazao je on, dodajući da nijesu koristili pozajmice i kredite, uz nadu da ih neće ni koristiti.

Predsjednik Opštine Rahman Husović je pojasnio da je rebalans urađen na osnovu stvarnih potreba.

– Rebalans budžeta je bio neophodan kako bi finansirali sekretarijate i zaposleni primali zarade. A došlo je i do izmjena državnih transfera, koje smo predvidjeli, ali ih nema u dijelu koncesija i nadamo se da će ih biti kao priliv. Imamo priliv sredstava od milion eura od države i očekujemo da to bude više za još 350 hiljada eura za neke naše projekte – kazao je on.

Prema riječima Husovića, savjeti mjesnih zajednica donose odluke o svojim prioritetima, odnosno o onome što im je najneophodnije.

Uprava za saobraćaj raspisala tender za rekonstrukciju magistralnog puta kroz Rožaje

– U ranijem periodu smo odradili veliki posao. I dalje ima potreba, dajemo veliki iznos u skladu sa onim što savjeti kažu. Plan smo u potpunosti uradili, a ostaju Ćatovske livade i Bogaje – kazao je Husović, dodajući da nema dodatnih sredstava za Komunalno preduzeće, poručujući da im je omogućeno da dio sredstava sami zarađuju.

– Pokušali smo da pomognemo kad je u pitanju mehanizacija jer znamo da stanje nije dobro, ali smo od Tike dobili jedno vozilo za pranje ulica, mi smo kupili bager. Kad je u pitanju odlazak pet radnika u penziju preduzeće je dužno da sprovodi svu potrebnu proceduru. Potrudite se i naplatite tamo gdje može i imaćete sredstava. Ista je situacija i sa preduzećem Vodovod i kanalizacija. Znamo da imate problema, ali ste imali i dobru donaciju gradske opštine Istanbul i zato se mora ući u realno stanje kako da se radi i finansira – kazao je Husović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. oktobar 2024 07:16