Радове обишли представници МКИ / - ФОТО: РУДНИК УГЉА
02/10/2021 u 23:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рудник угља Пљевља почео са садњом љековитог биља

Како jе саопштено из МКИ, они су подржали идеjу о узгоjу љековитог биља, али и свих проjеката коjи афирмишу еколошку ревитализациjу Пљеваља, од чега су посебно истакли неопходност туристичке валоризациjе Љубишње

Пљеваљски Рудник угља почео jе проjекат садње пет врста љековитог биља на рекултивисаним површинама у близини Сепарациjе – на одлагалишном простору некадашњег локалитета Цементаре. Како jе саопштено, риjеч jе о проjекту у коjи jе Рудник угља одлучио да уђе након посjете челника те компаниjе реномираном предузећу „Љбиље“ из љубиња, коjе се бави производњом, откупом и прерадом љековитог, зачинског и ароматичног биља.

Наводе да су извршена лабораториjска испитивања земљишта у Инстититу за рударство и металургиjу Бор, чиjи су резултати афирмисали одлуку руководства Рудника угља да приступи реализациjи овог проjекта, док су узорци земљишта послати и надлежном институту у Крушевцу, јавља портал РТЦГ.

Уговорено jе да консултантске услуге и услуге надзора врши Институт за проучавање лековитог биља „Др Jосиф Панчић“ из Београда и Институт за воћарство из Чачка.

Извршни директор Рудника угља, Милан Лекић, изразио jе велики оптимизам по питању овог проjекта.

– Риjеч jе о пробноj, jесењоj садњи, на основу коjе ћемо дониjети одлуку да ли ћемо ући у посао садње љековитог биља на површинама од око 100 хектара. Уколико се испостави да су Пљевља прикладан амбиjент за оваj посао, а на то су указала и одређена испитивања климе и земљишта, створиће се све претпоставке да се уђе у jедан шири пословни замах коjи ће резултирати и отварањем дестилериjе за производњу етеричних уља. За оваj посао ми имамо вољу, имамо капацитете, као и адекватне површине као што су Jагњило са око 40 хектара, Коту 810 површине 30-ак хектара и унутрашње одлагалиште Кутловача коjе има 20-ак хектара – рекао jе Лекић.

Радове на садњи љековитог биља данас су обишли и представници Министарства капиталних инвестициjа (МКИ) – државни секретар за енергетику и рударство Марко Перуновић и генерални директор Директората за енергетику и енергетску ефикасност Владимир Дурутовић, коjи су боравили у другоj радноj посjети Руднику угља, гдjе су са извршним директором Миланом Лекићем и предсjедником Одбора директора Душаном Jањушевићем, преговарали око реализациjе инвестициjе изградње Цементаре.

Тим поводом, представници МКИ  су поручили да jе позициjа Рудника угља, када jе у питању реализациjа ове инвестициjе, од виталног значаjа и jедна од наjбитниjих, указуjући истовремено на спремност ресорног министарства да ову компаниjу делегира као носиоца циjелог посла.

Перуновић и Дурутовић су истакли да jе основна замисао да у Пљевљима, у средњорочном периоду заживе инвестициjе коjе ће бити реализоване у складу са свим еколошким стандардима, посебно водећи рачуна о постулатима „праведне транзициjе“.

Како jе саопштено из МКИ, они су подржали идеjу о узгоjу љековитог биља, али и свих проjеката коjи афирмишу еколошку ревитализациjу Пљеваља, од чега су посебно истакли неопходност туристичке валоризациjе љубишње.

Лекић и Jањушевић су, додаjе се, у више наврата поздравили одлуку Владе Црне Горе о изградњи Цементаре и изразили, у име Рудника угља, апсолутну спремност да реализациjи ове капиталне инвестициjе приступе краjње професионално, ангажуjући максималне капацитете компаниjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 20:01