/ - ФОТО: Министарство здравља
15/12/2021 u 12:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секулић: Дигитализациjа од кључног значаjа за унапређење надзора, превенциjе и контроле хроничних незаразних болести

Дигиталне технологиjе носе потенциjал убрзавања трансформациjе модела пружања здравствених услуга

Секулић: Дигитализациjа од кључног значаjа за унапређење надзора, превенциjе и контроле хроничних незаразних болести

 - Иновативна дигитална рjешења од кључног су значаjа за унапређење надзора, превенциjе и контроле епидемиjе хроничних незаразних обољења. Дигиталне интервенциjе представљаjу важан дио рjешења кризе са коjом су суочени савремени  системи здравствене заштите, а ефикасан одговор на епидемиjу хроничних незаразних болести и смањивање неjеднакости у здрављу, изискуjе иновативан приступ - казао jе генерални директор Директората за дигитално здравље у Министарству здравља Александар Секулић.

Он jе данас предсjедавао сесиjом са тематским фокусом на компаративна искуства у промоциjи дигиталних платформи у циљу унаприjеђења доступности, смањивања трошкова, унаприjеђивања квалитета и ефикасности здравствене заштите и превенциjе у контроле хроничних обољења, у оквиру међународне конференциjе Свjетске здравствене организациjе коjа се одржава у Москви.

- Дигиталне технологиjе носе потенциjал убрзавања трансформациjе модела пружања здравствених услуга, као претпоставке остваривања универзалне здравствене заштите и унапрjеђења здравља грађана - оцијенио је Секулић. 

Посебну пажњу, према његовим риjечима, треба посветити “стварању дигиталног повjерења”, у смислу заштите приватности и личних података, будући да дигиталне иновациjе немаjу алтернативу у контексту све изражениjе потребе за пружањем здравствене заштите.

Учесници панела представили су искуства у коришћењу дигиталних рjешења у одговору на хроничне незаразане болести, као и могуће модалитете коришћења дигиталних алатки у функциjи промоциjе здравих стилова живота.

Учесници скупа сложили су се да у дизаjнирању и имплементацjи дигиталних рjешења, вулнерабилне категориjе становништва не смиjу бити заборављене, као и да њихова примjена треба да буде у функциjи остваривања мjерљивих ефеката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:47