Срзентић / Фото: Иван Петровић Ипе
24/04/2022 u 14:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић најавила: У Црној Гори ускоро електронска пријава склапања брака

Та ће услуга моћи да се користи са новом електронском личном картом, најавила је министарка

Црна Гора може направити систем по узору на свјетске лидере и имати дигитализоване процесе и сервисе које ће грађани и привреда знати да користе, поручила је министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић.

Она је у интервјуу агенцији Мина-бизнис казала да је Министарство јавне управе креирало основе процеса дигитализације и да би, уколико настави тим путем, Црна Гора могла да направи систем по узору на свјестке лидере.

Срзентић је рекла да Црна Гора посљедњих година није улагала у дигитализацију, а како је то сектор који се јако брзо развија, то је био приступ који се одразио на застарјелу инфраструктуру и законске основе које су лимитирале развој.

- Свјесни да процес дигитализације нема алтернативу, почели смо да креирамо основе процеса, тако што смо их програмирали на развој. Након годину и по улагања знања и најбољих искустава можемо рећи да ће наша држава, уколико настави тим путем, у наредном периоду направити систем по узору на лидере у дигиталној трансформацији попут Естоније, Словеније и других земаља- саопштила је Срзентић.

То значи да се, како је објаснила, морало радити на унапређењу и стварању стабилне и сигурне дигиталне инфраструктуре, а бројним стратешким документима осмишљен је и трасиран пут да процес дигитализације буде пажљиво спроведен, транспарентан, уз поштовање принципа партиципативности и инклузивности.

- Припремили смо нови Закон о електронском документу, креирали Стратегију дигиталне трансформације и сајбер безбједности и тиме обезбједили све предуслове и иницијативе потребне за агилан и проактиван развој дигиталне Црне Горе- казала је Срзентић.

Додала је да су електронска пријава склапања брака и онлине плаћање пореза на имовину за Главни град електронске услуге које се очекују у скорије вријеме и које ће моћи да се користе са новом електронском личном картом.

Апликативно рјешење које буде направљено за Главни град, у каснијим фазама ће се користити и за друге црногорске општине.

Срзентић је најавила да се у овој години могу очекивати е-услуге из области регистрације НВО, запошљавања у јавној администрацији, образовања, еПословања које ће унаприједити процес јавних набавки, као и личних докумената.

Kада је ријеч о дигитализацији, она је саопштила да је највећи изазов са којим су се суочили била недовољно добро развијена инфраструктура, нормативни оквир који не промовише у потпуности коришћење дигиталног потписа, електронског печата и смањење коришћења папира, али и непостојање јединствених дигиталних стандарда на нивоу Црне Горе за развој е-сервиса.

- Успјешна дигитализација јавне управе изискује стручне кадровске капацитете, коришћење агилних пракси, итеративног приступа развоју политика и услуга на бази потреба грађана и привреде, потпуну електронску размјену података између државних органа, али и развијене дигиталне вјештине цјелокупног друштва. Бројне анализе, у сарадњи са црногорским и међунардоним експертима, показале су да имамо велики недостатак ИТ кадра и недовољно развијене дигиталне вјештине грађанки и грађана- казала је Срзентић.

Она је додала да се на рјешавању тог изазова мора паралелно, у континуитету радити кроз бројне програме сарадње са академским и приватним сектором, Дигиталном академијом, али и у сарадњи са међународним организацијама у овој области.

Срзентић је оцијенила да Црна Гора не може бити конкуретна у 21. вијеку, ни на једном нивоу, ако не буде имала дигитализоване процесе и сервисе, и грађане и привреду који ће знати да их користе.

- Kако бисмо то постигли потребна је блиска сарадња свих актера у друштву, и јавног, приватног, академског и цивилног сектора, рад на још већој интероперабилности и увезаности државних органа, смањење дигиталног јаза и јачање дигиталних вјештина цјелокупног становништа и ефикасно управљање дигиталном трансформацијом у цијелој земљи- рекла је Срзентић.

Она сматра да треба користити предност Црне Горе као територијално мале државе, што олакшава увођење најбољих агилних и дигиталних пракси знатно брже.

- Црна Гора може на примјеру сличних држава увиђети како је дигитализација могућа и како се у истој може и релативно брзо остварити напредак, што значи уштеду времена и новца за грађане, отворенију и одговорнију управу, лакше креирање и спровођење иновација. Наш циљ је да грађанима и привреди пружимо дигиталне услуге доступне 24 сата, али и оснажимо, едукујемо јавне службенике и омогућимо им модеран начин рада. Зато и у периду пред нама морамо наставити оно што смо почели и улагати у процес дигитализације, како бисмо оправдали подигнута очекивања грађана и грађанки и како би им што више владиних услуга било доступно онлине- закључила је Срзентић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:18