Испраћај у пензију уз поклоне од синдикалне организације / -Б.Је.
30/01/2022 u 06:15 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикати Рудника угља члановима одобравају позајмицу од 1.000 еура

Синдикалне организације обезбјеђују новчану помоћ приликом вјенчања, рођења дјетета, поласка у први разред, у случају смрти члана породице запосленог и у случају потребе лијечења

Запослени у Руднику угља имају готово највеће плате у пљеваљској општини, па им је просјечна зарада за децембар износила 780 еура, али имају и бројне бенефите од рада три синдикалне организације. Најбројнија је синдикална организација коју од прошле године заступа и води Богољуб Ђондовић. Он каже да обезбјеђују новчану помоћ од 100 еура приликом вјенчања свог члана,приликом рођења дјетета, поласка у први разред основне школе, а исти се износ одобрава у случају смрти члана породице запосленог.

-Поред тих давања сваки наш члан има право на "касу узајамне помоћи" у износу од 1.000 еура. Та средства касније враћа, али без било каквог плаћања камате. Сваки члан нашег синдиката узастопно може узети три такве "позајмице", уколико му зарада даје могућност да новац уредно враћа- каже Ђондовић.

У сличној су позицији и чланови синдикалне организације коју заступа Миладин Секулић. Изузетак је што ова организација не даје 100 еура приликом вјенчања њиховог члана. Секулић истиче да и њихови чланови имају могућност да узастопно користе, неколико пута, касу узајамне помоћи, као и да се о свим давањима води прецизна евиденција.

-Приликом давања помоћи, у случају лијечења нашег члана и члана породице, обавезно се тражи документација којом се доказује да Фонд здравства не покрива трошкове - појашњава Секулић и додаје да се њихови чланови у пензију увијек испраћају са поклонима. Он наводи да се помоћ даје и породицама радника, који су из неког разлога спријечени да раде.

Финасирају бањско лијечење и два пута годишње дају по 50 еура

Да синдикалци прате своје чланове, види се и у случају слања радника на бањско лијечење и на одмор на море. У тим случајевима синдикалне организације плаћају 70 одсто или сто посто трошкове, а боравак у бањи или на мору траје седам дана. Поред боравка на црногорском приморју и у Игалу у бањи, радници могу да бораве у неким бањама у Србији, као и у бањи Вилине косе у Републици Српској. Све три синдикалне организације редовно обезбјеђују новогодишње поклоне за дјецу својих чланова и поклоне поводом 8. марта. Синдикалне организације два пута годишње дају помоћ радницима у износу по 50 еура. Први дио у децембру или јануару, а други дио на Дан рудара, 24. септембра.

-Уколико се неки радник нађе на издржавању затворске казне, синдикат одобрава помоћ његовој породици у вриједности од 50 еура - каже Секулић.

Синдикална организација на чијем челу се налази Милош Обренић даје посебну могућност запосленима преко неке од агенције да буду чланови синдиката и да користи бројне повластице. Они, каже Обренић, могу и да користе касу узајамне помоћи, а добијених 1.000 еура враћају у наредних десет мјесеци.

-Омогућавамо свим радницима, без обзира дали су запослени на одређено или неодређено вријеме, да буду наши чланови и да имају иста права - наглашава Обренић.

У синдикалним организацијама које заступају Ђондовић и Секулић иста права имају сви запослени ако их је директно упослио Рудник угља, али не и они који су запослени преко неке агенције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 02:26