Лекић и Петрошенко потписали уговор / -Фото: Рудник угља
14/12/2021 u 06:20 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пљевља добијају фабрику пелета

Украjински бизнисмен и извршни директор Рудника потписали уговор о продаји угља

Украjински бизнисмен Олександер Петрошенко и извршни директор Рудника угља Милан Лекић потписали су јуче уговор о продаjи угља за фабрику за производњу пелета и брикета која ће бити изграђена у Пљевљима. Како је саопштено, уговором је предвиђено да Рудник угља, према важећим цијенама предвиђеним за широку индустријску потрошњу, идућих пет година, испоручује новооснованој фабрици Energy Industrial Holding д.о.о. Пљевља, до 150. 000 тона годишње.

– То је око десет одсто испоруке Термоелектрани Пљевља на годишњем нивоу. Ријеч је о инвестицији вриједној око милион еура. Инвестицији која подразумијева нова радна мјеста за наше суграђане. Инвестицији за коју сам се лично борио, јер сам у потпуности свјестан шта за нашу општину представљају нова радна мјеста и нови индустријски погони – саопштио је Лекић.

Како се додаје у саопштењу, Петрошенко већ дужи низ година живи и ради у Црној Гори.

– Ријеч је о нашем колеги, рударском инжењеру, човјеку који успјешно послује у Чешкој, Енглеској и који је сличне индустријске погоне имао у Украјини. Он је изразио интересовање да изврши трансфер технологије из Украјине и да направи конкурентан производ – пелет и брикет. То је потпуно нов производ на нашим просторима који се добија од смјеше угља и специјалних материјала, производ који је еколошки прихватљив и који ће бити конкурентан, а захваљујући чему је Рудник угља добио веома значајног купца – саопштио је Лекић.

Петрошенко је јуче разговарао и с представницима Општине Пљевља, а Лекић је позвао локалну управу да помогне реализацију пројекта.

Постројење за производњу брикета и пелета биће смјештено у производне погоне фабрике Castello Montenegro, односно у некадашњој фабрици чарапа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:56