/ Фото: Дан
11/06/2021 u 07:12 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Смјена Савјета улцињске телевизије дрма владајућу коалицију

Како сазнаје "Дан", ни након неколико састанака чланица нове коалиције још није договорен термин наставка засиједања које је почело 2. јуна

Наставак треће сједнице другог редовног засиједања Скупштине Општине Улцињ доведен је у питање због неслагања унутар нове коалиције око предлога о разрешењу предсjедника и чланова Савjета РТУЛ Улцињ.

Како сазнаје "Дан", ни након неколико састанака чланица нове коалиције коју чине ДПС, ДП, СД, ДСЦГ, ДУА и Бошњачка странка још није договорен термин наставка засиједања које је почело 2. јуна, а прекинуто на половини дневног реда од 35 тачака.

Наиме, један дио коалиције сматра да би се разријешењем чланова савјета поменутог медија прекршио Закон о електронским медијима, односно да не треба разрјешавати савјет који је у мандату још неколико година.

Садашњи савјет РТУЛ чине Ардита Рама која је на челу као представник јавне установе из области културе, и чланови: Билал Никезић испред инстутуције образовања, Џемал Перовић као представник НВО сектора, Хајрудин Чауши из области спорта и Драгомир Ракочевић представник привредних друштава и предузетника.

Рама је недавно у писму предсједнику СО Улцињ Хаџи Сулејманију упозорила на консеквенце незаконитог разријешења и упозорила да ће о намјерама локалног парламента упознати релевантне факторе.

Подсјетимо, и из опозционе Форце су раније тражили да се не разматра разрјешење Савјета Радио телевизије Улцињ, јер како тврде, за то не постоје правне претпоставке.

Политички директор те партије Илир Чапуни оцијенио је да би у супротном, то био незаконит политички удар на тај медиј.

- Досад невиђено у парламентарној пракси, на зачељу предлога дневног реда, појављују се тачке за разрјешење управних тијела јавних предузећа и институција које је основала Општина. Међу тим тачкама се нашао и предлог разрјешења Савјета РТУЛ. Не марећи за штету која ће настати због оваквих одлука, а о којима ће се тужилаштво сигурно позабавити, ова већина показује и елементарно непознавање још једног у низу закона - Закона о електронским медијима, као и непознавање темељних принципа јавног информисања - саопштио је Чапуни.

Директор РТУЛ Музафер - Бељо Чауши казао је за "Дан" да је јасно законски прецизирано на који начин се савјет бира и на који начин се разријешава.

- Савјет је својевремено изабран по поступку који је законит и легалан, а нека смјена, нагла и исхитрена, без образложења, без стручног разлога, била би незаконита и свакако да би пала на сваком суду, односно не бе могла да прође. Исто тако изавала би материјалне и друге проблеме фирми- каже Чауши.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 02:23