/ СО Тиват
16/10/2021 u 15:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СО Тиват: Од минуса од четири милиона до стабилних финансија

Економска стабилизациjа и домаћински однос према jавним финансиjама основа су за будућа улагања у инфраструктуру и рjешавање броjних проблема грађана Тивта, наводе у саопштењу из Коалиције Народ побјеђује

Данас jе тачно година од сjеднице Скупштине општине Тиват на коjоj jе Жељко Комненовић, носилац коалиционе грађанске листе Народ побjеђуjе, изабран за предсjедника Општине Тиват.

Протеклу годину рада нове власти обиљежили су мукотрпан рад и залагање, па се из изузетно неповољног стања и минуса у буџету од преко четири милиона еура дошло у ситуациjу да Општина Тиват има потпуно стабилне финансиjе, навели су из Коалиционе грађанске листе Народ побjеђуjе.

- Плус од преко четири милиона еура и стопостотна реализациjа планираних прихода буџета већ у октобру омогућили су покретање броjних инвестициjа, упркос томе што смо у предизборноj кампањи наjављивали да капиталних инвестициjа неће бити приjе 2022. године.

Jош jедно важно предизборно обећање била jе рационализациjа општинске администрациjе, што jе такође испуњено, те ће се економски ефекат овог потеза осjетити од наредне године у виду додатне уштеде од преко пола милиона еура годишње - наводе у саопштењу.

Наводе да су почели с враћањем милионских прихода коjе jе претходна власт разним криминалним чињењима и нечињењима “заборављала” да наплати. Тако су вратили у буџет тивтске општине 2,3 милиона еура од комуналиjа коjе jе бивша ДПС-СД-ХГИ управа волшебно пропустила да наплати, и коjе никада не би завршиле у буџету Општине да су они остали на власти.

- И све смо то урадили у политичком амбиjенту у коме се нису десиле кључне политичке промjене на државном нивоу - ниjе извршена лустрациjа у правосуђу, ниjе изабрано ново тужилаштво, ниjе усвоjен Закон о пориjеклу имовине, нити jе измиjењен иjедан од накарадних системских закона.

Економска стабилизациjа и домаћински однос према jавним финансиjама основа су за будућа улагања у инфраструктуру и рjешавање броjних проблема грађана Тивта, те треба да послуже као покретач економског развоjа града и резултираjу отварањем нових радних мjеста - пише у саопштењу.

Све наведено не би било могуће без доприноса наших коалиционих партнера из Бокешког Форума и листе "Горан Божовић - часно и одговорно за бољи Тиват", али ни без подршке колега из тиватског СДП-а. Захваљуjући гласу њиховог одборника Александра Ђуровића, 16. октобра 2020. смиjенили смо челне људе претходне управе, изабрали предсjедника Општине, и почели преузимање извршне власти. Тиме смо зауставили до тада незапамћену пљачку општинског буџета. Било jе од изузетне важности да се пљачка заустави што приjе. Да нисмо постигли договор, и да се морало ићи на нове изборе - претходна криминализована управа би имала jош наjмање три мjесеца да управља градом, и ко зна колику додатну штету би Тиват и грађани Тивта претрпjели за то вриjеме. 

Jасно jе да постоjе одређени неспоразуми и недостаци у функционисању нове власти, али - мудрим приступом, међусобним уважавањем и отвореним разговором са нашим партнерима, и, приjе свега, с апсолутном одлучношћу да jедном за свагда раскрстимо с корупциjом, криминалом, и дискриминациjама сваке врсте - све успjешниjе рjешавамо и рjешаваћемо проблеме коjи муче грађане Тивта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 19:38