Тика додијелила сертификате полазницима основног курса маслинарства / - фото: Приватна архива
22/03/2022 u 10:31 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тика додијелила сертификате полазницима основног курса маслинарства

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић сматра да малинарство, као једна од најзначајних пољопривредних култура посљедњих десет година у Бару, заиста доживљава “процват”

У Исламском културном центру уприличена је додјела сертификата полазницима „Основног курса маслинарства“, који је организовала турска агенција за међународну сарадњу и координацију ТИКА, у склопу „Програма подршке сигурности хране на Балкану и Источној Европи“.

Догађају су присуствовали амбасадорка републике Турске у Црној Гори Сонгур Озан, предсједник Општине Бар Душан Раичевић, координатор ТИКЕ за Црну Гору Абдурахман Торпак, главни имам барски ефендија Муидин Милаими, те еминентни предавачи из Турске и полазници курса. Своје стихове посвећене маслини говорио је пјесник Рајко Јоличић.

На почетку обраћања амбасадорка Озан је истакла да смо „народи који су стотинама година живјели на истим територијама, имамо заједничку историју и културу, односе који су братски, а маслина је један важан дио културе, који спаја два народа и двије државе“.

- Гледајући ове маслине, имамо утисак као да се шетамо Измиром и егејском регијом, одакле су и предавачи и гдје је једна од основних развојних грана маслинарство, тако да истичем да је чување културе и традиције веома битно за један град и државу - казала је Озан додајући:

- У Турској знају да је у Бару најстарија маслина на свијету, те доста туриста из те земље управо због тога долази у Бар. ТИКА придаје велику пажњу маслинарству, подсјетивши на пројекат градње уљаре у Улцињу, и изразивши наду да ће ових пројеката бити још више.ТИКА је агенција која дјелује у свим областима у Црној Гори, од образовања до здравства, пољопривреде до спорта. Дакле, нема области у којима ТИКА није реализовала неки пројекат у Црној Гори. Недавно смо имали састанак са предсједником Општине на којем смо причали о могућем пројекту једне школе у Бару”,

Она се захвалила на гостопримству Општини Бар, еф. Муидину Милаимију, координатору ТИКА-е и његовом тиму на реализацији овог пројекта, те професорима из Турске и полазницима курса.

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић сматра да малинарство, као једна од најзначајних пољопривредних култура посљедњих десет година у Бару, заиста доживљава “процват”.

- Традиција маслинарства и маслиновог уља је нешто што је дубоко уткано у нашем бићу али, настојимо да са традиционалних, пређемо на примјену савремених модерних метода”, додао је Раичевић и захвалио свим барским маслинарима који у континуитету раде на едукацији и унапријеђењу свих вјештина, које доводе до тога да квалитет маслиновог уља, из године у годину, буде оцјењен као врхунски. Он вјерује да је примјетно да је барско маслинарство у претходних десет година значајно узнапредовало. Наша захвалност иде посебно Турској и због чињенице да су професори који су 2015. године радили на једној студији, научном методом потврдили да је стабло Старе маслине, званично добило сертификат, те да је по данашњим подацима старо 2246 година - рекао је Раичевић.

Сарадња са ТИКА-ом је, по његовим ријечима, више него успјешна.

Заједнички пројекти су, прије свега, базирани на пројектима инфраструктуре. Кроз вриједне донације ТИКЕ успјели смо да значајно унаприједимо услове боравка у здравственим институцијама, да унаприједимо услове за процес образовања у школама… Да не заборавимо и једну јако значајну инвестицију и допринос, унапријеђење технологије и функционисања нашег ЉЕ ‘Радио Бара’”, навео је Раичевић.

Подсјетио је и да је недавно са координатором ТИКЕ за Црну Гору Абдурахманом Топраком, разговарао о будућим пројектима и исказао спремност Општине да подржи пројекте поспјешивања пољопривредне производње.

- Циљ свих нас у Бару, а и шире, је да искористимо све природне потенцијале које можемо и да их ставимо у функцију пољопривредне производње. Као потврда свему томе је управо маслинарство, које је раније обезбјеђивало егзистенцију многим породицама у Бару. Након тога је постало хоби само заљубљеницима, а ових дана се враћамо свим маслињацима, па многе породице поново проналазе значајну финансијску егзистенцију управо у маслинарству - истако је Раичевић,

Координатор ТИКА-е у Црној Гори, Абдурахман Торпак подсјетио је да је посредством ове агенције (која је у Црној Гори присутна од 2007.године) реализовано близу 450 пројеката, од којих је 30-ак било у пољопривреди, а кроз које су по његовим ријечима, подржали 2.000 грађана Црне Горе.

- Пројекти које реализујемо су управо са циљем да се пренесе знање и искуство, као и да се допринесе друштву и заједници у Црној Гори. Овај пројекат смо реализовали у партнерству са ресорним институцијама и локалним самоуправама. Кад год има неки захтјев односно, конкретна прича у пољопривреди или неком другом сектору, увијек смо расположени да реализујемо нове пројекте- рекао је Торпак.

Предавач из Турске Сертан Кафтан истакао је да га радује што је поново у Црној Гори. Са пријатељима је 2010. реализовао пројекат у општинама Бар и Улцињ и рекао да примјећује да се од тог периода до тада доста тога урадило.

- Видимо да је Црна Гора позната по маслинарству вјековима и да се у посљедње вријеме све више људи опредјељује за маслинарство, као и да има све више и више маслинара на овом подручју. Заједно са својим колегом сам у ова четири дана покушао да пренесем знање пријатељима из Црне Горе и вјерујем да је едукација добро прошла - навео је Кафтан.

У име домаћина обуке, Исламског центра Бар, захвалио је еф. Муидин Милаими. Он је казао да му је драго што су били домаћини, али и да жали што обуку, с обзиром на број маслинара у Бару, није похађало још више њих.

-Ово је почетак наше сарадње, надам се да ће други пут бити велики број интересената из Бара“, казао је еф. Милаими.

Обуку је похађало 34 маслинара, а међу њима потпредседника Удружења маслинара „Антивари“ Садетин Перичић, као и предсједник „Друштва маслинара Бар“ Ћазим Алковић.

- Свака едукација је корисна, без обзира што ми Барани волимо да сматрамо да смо велики маслинари због броја маслина и традиције маслинарства у Бару. Али, те савремене методе у Бару још увијек се не примјењују у оној мјери у којој се примјењују у окружењу, нпр.у Хрватској па чак и Албанији. Зато су овакви семинари/курсеви веома добри, ТИКА је више пута помагала у том погледу - казао је Перичић и додао да му је посебно драго што су прикључили и млади маслинари.

- Било нам је задовољство да чланови Друштва маслинара Бар и ја као предсједник Друштва, будемо полазници обуке. Обука је била веома корисна, треба нам таквих што више. Надам се да ће и црногорске институције наставити да едукују маслинаре, да унапрјеђујемо наше маслинарство. Односно, да ћемо се одрећи традиционалног (сакупљање плодова са земље, брање високих стабала…) и сви прећи на савремено маслинарство и бити још бољи - казао је Алковић.

Едукација се односила на три области: резидба маслина, заштита од штеточина и болести и прихрана маслина.

- Све три области су јако важне. Сад је актуелна резидба, тако да нам је то баш било у право вријеме. Наши маслинари су доста тога научили. Лијепо је и то што су се међусобно упознали (неки се нијесу познавали), тако да је и то корист од ове обуке. Сигурно да ћемо и ми наствити да радимо заједно и унапрјеђујемо све то - закључио је Алковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:14