Potpisan sporazum o bratimljenju Opštine Tivat sa Opštinom Đurđu / - OPTINA TIVAT
22/04/2024 u 14:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisan Sporazum o bratimljenju između Opštine Tivat i Opštine Đurđu

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović i predsjednik Opštine Đurđu (Rumunija) Adrian Anghelescu danas su potpisali Sporazum o bratimljenju između ova dva grada. Delegacija predvođena prvim čovjekom Tivta od subote boravi u zvaničnoj posjeti Rumuniji i Okrugu Đurđu, na poziv tamošnje gradske uprave.

- Veliko nam je zadovoljstvo da budemo domaćini delegaciji iz Tivta, opštine sa kojom ćemo danas postati pobratimi. Radost ovog svečanog događaja posebno ističe činjenica da se odvija pod pokroviteljstvom dana opštine Đurđu i uoči 23. aprila Dana Svetog Đorđa, zaštitnika našeg grada. Tivat je izuzetan turistički grad u Crnoj Gori, primjer dobre administracije i poslovne prakse, te izražavam nadu da ćemo zajedno razvijati važne, održive projekte sa dugoročnim pozitivnim efektima po obje zajednice – poručio je predsjednik Opštine Đurđu Adrian Anghelescu.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović istakao je da se ovim sporazumom otvaraju nove mogućnosti za dva grada, ali i države Crnu Goru i Rumuniju.

image

Posjeta Tivćana opštini Đurđu

- OPTINA TIVAT

- Danas svjedočimo veoma značajnom događaju za nas. Nadam se i očekujem da će ovo biti početak uspješne saradnje između Tivta i Đurđu. Dozvolite da se zahvalim gradskoj upravi na toploj dobrodošlici koju ste nam pružili tokom boravka i prilici da se upoznamo sa svim što vaš grad nudi – kazao je Komnenović.

Sporazum predviđa institucionalnu, ali i saradnju u oblastima obrazovanja, kulture, sporta i životne sredine, te razmjenu iskustava i primjera dobre prakse. U fokusu će biti i razvoj ekonomskih veza između lokalnih privrednih subjekata, te učešće lokalnih predstavnika na sajmovima, izložbama, radionicama, vebinarima ili onlajn događajima, kao i organizacija zajedničkih aktivnosti i programa u skladu sa prijateljskim i saradničkim odnosima dvije zemlje.

Svečanom potpisivanju ovog akta u Gradskoj kući Opštine Đurđu prisustvovali su i predsjednik Skupštine opštine Tivat Miljan Marković, otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Rumuniji Dalibor Đurić, konzul Rumunije u Crnoj Gori Radu Gorincioi, javni administrator u Savjetu Okruga Cristian Gratianu, te zamjenici gradonačelnika i domaćini delegacije, Ionel Muscalu i Marian Damian, kao i odbornici Gradske kuće i drugi predstavnici lokalne vlasti i organa Okruga Đurđu.

Tokom trodnevnog boravka, osim Gradske kuće tivatska delegacija je posjetila i Istorijski muzej "Teohari Antonescu", Sat kulu i lokalitet ruševine Tvrđave Đurđu koji je obnovljen sredstvima EU fondova. U okviru agende, za danas je planirana i posjeta rumunskom Parlamentu u Bukureštu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:06