Посјета Старој маслини на Мировици / -Друштво маслинара
05/04/2022 u 06:40 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Турски експерти одржали обуку барским маслинарима: Стара маслина у одличној кондицији

Експерти из Измира били су одушевљени изгледом Старе маслине, а посебно њеним биолошким стањем иако је старија од 2.240 година, каже Ћазим Алковић, предсједник Друштва маслинара Бар

БАР – Експерти из Института за истраживање маслинарства из Измира посјетили су Бар и у организацији туриске Агенције за развој ТИКА одржали обуку за маслинаре, а искористили су прилику и да са представницима Друштва маслинара Бар посјете Стару маслину на Мировици.

– Иако Турска спада у групу свјетских маслинарских сила, како по производњи, тако и по традицији, експерти за маслинарство из Измира били су одушевљени изгледом Старе маслине, а посебно њеним биолошким стањем иако је старија од 2.240 година – задовољно је саопштио предсједник Друштва маслинара Бар Ћазим Алковић.

Он је истакао да је експерт за заштиту маслина од болести и штеточина Серкан Каптан детаљно анализирао Стару маслину, узимајући у обзир стање листа и стабла, и закључио да је у одличној кондицији, те да је потребно извршити лагану резидбу и прихрану стајским и минералним ђубривом. Представници Друштва маслинара Бар госте су упознали да је управо наредних дана планирана резидба Старе маслине, а да се за прихрану чекала киша, како би се минерално ђубриво што боље расворило и продрло до корјеновог система.

Стару маслину посјетио је и координатор ТИКЕ за Црну Гору Абдурахман Топрак са сарадницима, који такође нијесу крили задовољство што су имали прилику да виде древно стабло и чују причу о њему.

– Потврда од стране експерта из свјетски познатог Института за истраживање маслинарства да је Стара маслина у одличном стању, Друштву маслинара Бар је много значила и дала подстрек за наставак бриге о овом, за Баране посебном дрвету. Сви волонтери, чланови Друштва маслинара Бар који се брину о Старој маслини осјећају се поносно и почаствовани су приликом да су баш они ти који су добили тако велико повјерење – закључио је Алковић.

Чланови Друштва маслинара Бар који посједују сертификате за резидбу маслина извршили су лагану резидбу како би мало прориједили гране, а стара љепотица задржала свој изглед и форму.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:59