/ Фото: Дан
17/10/2021 u 06:34 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Пљевљима пад наталитета: Умрлих три пута више него рођених

Од 1. јануара до данашњег дана рођене су 124 бебе

У Пљевљима наталитет је у стрмоглавом паду што се може закључити и из података да је да је у првих шест мјесеци године евидентирано 333 преминулих, а рођено је свега 80 беба.

-Од 1. јануара до данашњег дана рођене су 124 бебе. Очекујемо до краја године да ће тај број бити већи од 150- каже директор пљеваљске болнице Саша Грбовић.

У пљеваљском локалном предузећу "Комуналне услуге" тврде да су од почетка године до 13. октобра, на градском гробљу Равни имали 122 сахране.

Од тог броја 73 лица су сахрањена у дјелу гдје се сахрањују православци, а 49 у дјелу гдје се сахрањују припадници исламске вјероисповјести.

Међутим, велики број Пљевљака се сахрањује и на сеоским гробљима па је број умрлих сигурно значајније већи.

Да је то тако потврђују и подаци да је приликом сахрањивања једног броја лица коришћена капела на градском гробљу, а да су сахране обављане на другим локацијама.

-За 95 преминулих коришћена је само услуга капеле, а сахрањивани су на сеоским гробљима - тврде у предузећу Комуналне услуге и појашњавају да у случају једног броја преминулих нијесу коришћене ни услуге градске капеле.

Иначе, када је у питању број становника у пљеваљској општини на попису из 1971. године утврђено да у градском и сеоском подручју живи 46.0000 становника. Међутим, од 1971. године број становника непрекидно пада, па је на попису 2011. године евидентирана 31.000.

Тренутно се претпоставља да на простору пљеваљске општине не живи више од 27.000 становника, те да је просјечна старост становништва 42 године.

Гледајући старачку структуру Пљевљаци су послије становника Жабљака и Шавника, најстарији становници у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 01:30