Ђорђије Манојловић и радови у будућој индустријској зони / -Б.Б.
02/11/2021 u 07:38 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Умјесто дивљих депонија у плановима никшићке општине фабрике

Уз Грачаницу ће моћи да се граде фабрике које задовољавају све еколошке стандарде, рецимо из области металопрераде и фабрика за гуме. Интересаната има, каже Ђорђије Манојловић за "Дан"

Више од 200.000 квадрата у два насеља код Требјесе ускоро ће бити претворено у индустријску и бизнис зону. Како је за "Дан" рекао Ђорђије Манојловић, вршилац дужности (в.д.) секретара Секретаријата за уређење простора и заштиту животне средине, око Жељезаре за индустријску зону на располагању је око 80.000 квадрата, а у насељу уз обалу ријеке Грачанице чак око 130.000 квадрата.

– Фокусирали смо се да те локалције средимо у потпуности и радимо на томе. Насеље код Грачанице се већ припрема и биће уређено и напокон спасено од дивљих депонија које су формиране у том рејону, а које Општина упорно уклања – каже Манојловић.

image

Равнање терена код ријеке Грачанице

-Б.Б.

Код Грачанице ће направити 14 парцела, које ће након што Скупштина општине донесе одлуку, што се очекује до краја године, понудити заинтересованим инвеститорима.

– И по Генералном урбанистичком плану то је индустријска зона. Кад тај локалитет култивишемо, онда ћемо заинтересованим инвеститорима понудити парцеле са свим комуналијама – водом, струјом. Након што СО донесе одлуку, објавићемо јавни позив, појаснио је Манојловић.

Како је истакао, нова локална власт је упорна у намјери да Никшић учини градом из којег његови становници неће одлазити. Уз Грачаницу ће моћи да се граде фабрике, а Манојловић каже да већ сада имају заинтересоване инвеститоре из Њемачке и Италије.

– Уз Грачаницу ће моћи да се граде фабрике које задовољавају све еколошке стандарде, рецимо из области металопрераде и фабрика за гуме. Интересаната има и, засад, чак десет – дванаест пројеката. Све то што радимо, није наш начин за добијање политичких поена, него једноставно желимо и хоћемо да се у овом граду нешто покрене, да дјецу задржимо у Никшићу – наглашава Манојловић.

Траже нову локацију за бувљак

Уз Грачаницу је, већ дуже од годину, једном недјељно тзв. бувља пијаца, на којој сваког понедјељка буде више десетина продаваца, а на стотине купаца. Бивша власт града је ту локацију одредила као "изнуђену" и најавила право рјешење, које ипак нису пронашли. С обзиром на то да ће уз Грачаницу веома брзо бити иднустријска зона, садашња локална управа одлучна је да бувљак измјести.

– Наћи ћемо другу локацију, мало је незгодно, ти људи живе од те продаје. Не можемо рећи нећемо бувљак у Никшићу, тако је како је, а ми не можемо заборавити тај социјални моменат. Сви градови имају бувљак, зашто не би Никшић. Не смета, само их треба упозорити на правила јер кад заврше, оставе хаос иза себе – нагласио је Ђорђије Манојловић.

У најави је и нова инвестиција, а односи се на аеродром на Капином Пољу, гдје би страном партнеру дали концесије. Манојловић каже да и за то имају потенцијалног инвеститора.

– Имамо једну добру понуду од Италијана који су баш заинтересовани за аеродром. Ушли су у пројекат, са Владом то раде заједнички, и још увијек није ништа конкретно осим да постоје расположење и разговори, казао је Манојловић.

Никшићу у априлу наредне године слиједи и велики њемачки форум на којем ће присуствовати око 40 њемачких привредника. Формирана је радна група која ће радити на припреми, а Манојловић каже да ће се разговарати о могућим пројектима из области металопрераде, дрвопрераде, туризма, те и угоститељства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 20:19