/ - ФОТО: РТЦГ
17/08/2021 u 21:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ватрогасци исцрпљени, пожари букте

Ми из наше струке сумњамо да је већи дио ових пожара подметнут, каже за ТВЦГ Славко Тадић, в.д. командира Службе заштите и спашавања Никшића

Истом јачином пожари скоро мјесец букте у никшићкој општини. Најкритичније је у насељу Брестице, гдје су угрожене куће. Ватрогасци, с којима је екипа ТВЦГ разговарала, истичу да су исцрпљени и да је због тренутне ситуације градско језгро у рукама свега четворице њихових колега, преноси портал РТЦГ.

У Црној Гори се и даље води битка с пожарима које су, како се сумња, изазвали људи. У Никшићу борбе трају готово мјесец дана.

- Тренутно је најкритичније у Брествицама, тамо се тај пожар са Пустог лица спустио, угрожене су куће, јуче је једна штала нажалост изгорјела. Срећа је била што је спашена кућа на која је на метар од те штале. Ми из наше струке сумњамо да је већи дио ових пожара подметнут, тако да ли је то све повезано не знам, али дефинитивно доста од ових пожара је намјерно подметнуто- каже за ТВЦГ Славко Тадић, в.д. командира Службе заштите и спашавања Никшића.

С друге стране, ситуацију додатно отежава то што су ватрогасци исцрпљени. Никшићка служба заштите има 57 ватрогасаца.

- Те пожаре који горе на територији општине Никшић контролишемо, трудимо се да сачувамо објекте и имовину људи. Тренутно шуме не можемо да гасимо јер, једноставно, огромна је површина, а ми немамо довољно ни технике ни људства да би прокрили сву територију која је тренутно захваћена пожаром- истиче  Горан Трипковић, командир одјељења Службе заштите и спашавања Никшић.

- Читаву ноћ остајемо на терену. Возила су нам исцрпљена такође, кваре се, морамо да рјешавамо кварове у тренутку. Сад овдје у једници имамо само четири човјека и навално возило који бранимо читав град- каже Лука Бијеловић из Службе. 

- Општину Никшић, територијално највећу општину у Црној Гори, чак и у бившој Југославији, не може да покрива 57 ватрогасаца. У оваквом ванредном стању, ја данас да имам још 10 камиона, да имам још 100 ватрогасаца, имао бих их гдје. Оно због чега се нама све ово дешава је наса неорганизација. Значи, традиционално улазимо у пожарне сезоне неспремни, неспремни што се тиче људства и што се тиче технике. Неспремни и што се тиче командне одговорности- истиче командир Тадић.

Оно што није изостало је помоћ колега из других општина.

- Помагали су нам другари с Цетиња, долазили су јуле, Пераштани, Которани такође, међутим што се код нас каже свако се о свом јаду забавио, свуда туда гори, Подгоричани такође нуде помоћ, сви они, да неког не заборавим, сви они нуде помоћ- каже Тадић.

Додаје и да им хеликоптери МУП-а и Војске Црне Горе, непрестано помажу што, када је у питању помоћ из ваздуха, киша за сада не чини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 02:57