Влада Црне Горе / - BOJANA CUPIC
11/06/2021 u 19:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада донијела Одлуку о изради Просторно-урбанистичког плана Будве

Основни циљ и задатак израде Плана је стварање планског и формалног основа за обезбјеђење одрживог развоја који представља један од најважнијих изазова политике уређења простора

Влада је донијела Одлуку о изради Просторно- урбанистичког плана Општине Будва.

-Основни циљ и задатак израде Плана је стварање планског и формалног основа за обезбјеђење одрживог развоја који представља један од најважнијих изазова политике уређења простора. Одлуком се, поред осталог, уређују питања која се односе на поступак израде, обухват, забрану грађења, рок израде, финансијска средства и обавезу израде Стратешке процјене утицаја на животну средину. У дискусији је посебно наглашен значај одредбе којом се забрањује грађење на појединим дјеловима простора у границама обухваћеним постојећим планским документима. Забрана градње не односи се на изградњу објеката образовања, науке, здравства, социјалног старања, културе, спорта и рекреације, инфраструктуре и других дјелатности од јавног интереса-наводе из Владе.

Такође, забрана градње се не односи ни на објекте који се реконструишу ради санације, одржавања и коришћења у оквиру постојећих хоризонталних и вертикалних габарита, а који су изграђени у складу са законом. Забрана ће бити на снази до доношења ПУП-а Будва.

-Констатовано је да је један од највећих проблема у процесу уређења простора општине Будва тај што се важећа планска документација темељи на некритичкој анализи постојећег стања просторног уређења, са нереалним опредјељењима и смјерницама за планове нижег реда – што за посљедицу има могућност изградње прекомјерне бруто развијене грађевинске површине, на основу које се вишеструко повећава планирани број становника-наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:05