Зграда Општине Никшић / - Б.Б.
02/02/2022 u 06:38 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За никшићке комуналце више од 30 година није било станова

Чак нам је и правилник за рјешавање стамбених потреба у предузећу застарио, урађен је такође прије више од 30 година, каже за "Дан" Веселин Ђуровић, предсједник Синдиката Комуналног предузећа

Неријешена стамбена питања један су од проблема запослених у органима локалне управе, јавним предузећима и установама чији је оснивач Општина. Поједини су читав радни вијек провели и одвајали средства за те потребе, а да стамбено питање нису ријешили. Најгора ситуација је у Комуналном предузећу, чији је синдикат, који је при Унији слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ), недавно на састанку са предсједником Општине Марком Ковачевићем покренуо иницијативу да се почне рјешавати то питање.

– Повод за састанак била је наша иницијатива да размотримо могућност градње станова за раднике Комуналног предузећа по повољним условима. У Никшићу више од 30 година нико из комуналних дјелатности није добио стан. Чак нам је и правилник за рјешавање стамбених потреба у предузећу застарио, урађен је такође прије више од 30 година. И у овом времену пандемије некако сви заборављају раднике Комуналног по свим питањима иако смо ми на тој тзв. првој линији одбране – каже за "Дан" Веселин Ђуровић, предсједник Синдиката Комуналног предузећа.

image

Веселин Ђуровић

-Б.Б.

Ђуровић наводи да је са њиховом иницијативом сагласан Ковачевић који им је обећао да ће са стручним службама Општине размотрити могућности да им се помогне.

– Разговарали смо о могућностима да нам Општина опредијели плац и ослободи га комуналија, а ми да покушамо да уђемо у процедуру градње зграде. Иницијатива је први корак, а слиједи нам израда анкете међу запосленима како бисмо добили податке колико их има ријешено стамбено питање, као и израда правилника. Предложили смо да, кад све финализујемо, уколико одзив радника Комуналног не буде задовољавајући, да се станови понуде радницима Водовода и Службе заштите и спасавања – рекао је Ђуровић и додао да на платном списку Комуналног предузећа има око 170 запослених, од којих су 85 чланови ове синдикалне организације.

Разговараће се и о повећању зарада

Синдикат, који представља Милан Бошковић, има око 140 чланова, што је мало више од трећине запослених, а плате у нето износу крећу се од 250 па до 900 еура. За раднике у органима локалне управе повећање зарада било је прије двије године када су добијали бонусе од 10, 20 и 30 одсто у зависности од занимања и стручне спреме. Бошковић каже да запослени на радним мјестима "самостални савјетник 1" имају најмања повећања о чему ће такође разговарати са челницима Општине.

– Трудимо се да помогнемо запосленима, потписујемо уговоре за куповину робе на рате и дајемо помоћ радницима, тако да нема мјесеца када бар од двоје до четворо не добије новчану помоћ. За 8. март колегинице дарујемо поклон картицом у вриједности од 30 или 40 еура, а дајемо и новогодишње пакетиће за дјецу радника који су чланови организације, наводи Бошковић.

Исту намјеру има и Синдикат органа локалне управе Општине, чији је предсједник Милан Бошковић за "Дан" казао да стамбена питања нису рјешавана последњих 12 година.

image

Милан Бошковић

-Б.Б.

– Поднијели смо захтјев за састанак са представницима Општине, али желимо да разговарамо и о повећању зарада и јубиларним наградама које су, по први пут након 15 година, ушле у овогодишњи општински буџет. Немамо тачне податке колико запослених није ријешило стамбено питање, приликом последње расподјеле пријавило се око 50 радника, а 12 их је добило стан – појашњава Бошковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:42