Рамон Закариа / - фото: ЕБРД
12/01/2022 u 11:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Закариа: Диверсификација црногорске привреде кључни приоритет за ЕБРД

Он jе у интервjуу Гласнику Привредне коморе (ПКЦГ) казао да jе Црна Гора међу 20 земаља свиjета коjе наjвише зависе од туризма

Диверсификациjа црногорске привреде jе кључни приоритет за Европску банку за обнову и развоj (ЕБРД), jер би, према риjечима шефа Канцелариjе за Црну Гору, Ремона Закарие, повећала економску отпорност и помогла да се бенефити развоjа прошире одрживо на више сектора. 

Он jе у интервjуу Гласнику Привредне коморе (ПКЦГ) казао да jе Црна Гора међу 20 земаља свиjета коjе наjвише зависе од туризма.

- Ово чини економиjу посебно рањивом на спољашње шокове, као што смо видjели прошле године када jе пандемиjа довела до снажног смањења привредног раста. Диверсификациjа црногорске привреде jе кључни приоритет за банку, jер би повећала економску отпорност и помогла да се бенефити економског развоjа прошире на више сектора и актера на стабилниjи и одрживиjи начин -  навео jе Закариа.

Економска диверсификациjа за Црну Гору, како сматра, може имати неколико облика.

- Jедна могућност jе да се туристичка понуда прошири изван љетњег приморског туризма и укључи туризам ориjентисан на природу, сеоски, кулинарски, здравствени и спортски туризам. Ова алтернативна туристичка понуда могла би привући интересовање за централне и сjеверне дjелове земље коjи су богати културним и природним насљеђем, те повећати атрактивност земље и ван главне сезоне - рекао jе Закариа.

Диверсификациjа би, како jе оциjенио, могла да обухвати и ближе везе између туризма и других сектора као што jе пољопривреда, што би промовисало одрживе ланце вриjедности агробизниса. Истовремено, важан предуслов за диверсификациjу туристичке понуде jе побољшање приступа туристичким дестинациjама и даљи развоj одговараjуће инфраструктуре и људских ресурса, што желе да подрже у наредним годинама.

Закариа jе, одговараjући на питање у чему jе значаj Стратегиjе ЕБРД за Црну Гору од прошле до 2026. године, казао да jе у питању важан стратешки документ, коjи уређуjе пословање банке у земљи.

 - У документу су идентификована три кључна стратешка приоритета и постављен оквир за рад банке у земљи за таj период, а односе се на jачање конкурентности приватног сектора, кроз пружање подршке у диверсификациjи привреде земље како би се смањило ослањање на сезонски туризам и унаприjедио пословни амбиjент - рекао jе Закариа.

ЕБРД ће, како jе наjавио, пружити подршку Црноj Гори у транзициjи на зелену економиjу како би помогли бржем преласку Црне Горе на зелену економиjу са циљем испуњавања њених енергетских и климатских циљева до 2030. године.

 - Jош jедан од кључних приоритета jе подстицање повезаности и интеграциjе. Кроз тиjесну сарадњу са мултилатералним партнерима као што jе Инвестициони оквир за Западни Балкан (WБИФ), ЕБРД jе у jединственом положаjу да унаприjеди интеграциjу Црне Горе са регионалним тржиштима кроз развоj прекограничних транспортних и енергетских мрежа, као и преко "меких дигиталних алата" за повезивање коjи имаjу за циљ регионалну економску интеграциjу као што jе Регионални портал привредних регистара - истакао jе Закариа.

Он jе о транзициjи зелене економиjе казао да jе то њихов основни приоритет за повећање конкурентности и отпорности региона.

- Због тога се, као дио своjе петогодишње зелене стратегиjе, ЕБРД обавезала да ће до 2025. године издвоjити наjмање 50 одсто средстава за зелене проjекте и смањити емисиjе угљен-диоксида за наjмање 25 милиона тона. Поред тога, ЕБРД се обавезала да ће ускладити све своjе активности са циљевима Паришког споразума до краjа ове године, са циљем да убрза декарбонизациjу у свим своjим регионима, подржаваjући их да достигну нето нулту емисиjу до средине виjека - казао jе Закариа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:02