Шакали најчешће нападају јагњад / -Б.Је.
12/10/2021 u 06:57 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због упада шакала сточари са простора Општине Пљевља распродаће стада

Из Ловачког друштва Пљевља потврђују да су се шакали намножили на простору пљеваљске општине и да причињавају велике штете сточарима, а и уништавају племениту дивљач, срне и зечеве

Сточари са подручја пљеваљске општине тврде да последњих мјесеци трпе велику штету јер им шакали нападају стада. Истичу да се ова дивља животиња, налик вуку, практично одомаћила на овом простору и напада стада чак и у непосредној близини кућа. Ових дана напади шакала интензивнији су на простору Мјесне заједнице Буковица, па мјештанин Радош Јоловић чија је стадо на мети ових звијери размишља да ли да прода овце јер их не може заштитити.

– Од шакала се буквално не можемо заштитити, упадају у стада у било које доба дана или ноћи, не презајући има ли кога у близини. Најчешће нападају јагњад, али и овце. Ја сам због штете коју су ми шакали причинили прошлог прољећа продао један број оваца, а сада размишљам да ли да продам и остатак и једноставно престанем да се бавим овим послом – каже Јоловић, коме су ове звијери у последњих неколико дана усмртили неколико јагњади и повриједили више оваца.

image

Јагње које су растргли шакали

-Б.Је.

– Овце које су на паши, без обзира на то јесу ли близу куће или даље на ливади, увијек мора неко да чува. Довољно је мало непажње да се стадо нађе на удару шакала који у дјелићу усмрте или повриједе јагње или овцу – истиче Јоловић и наглашава да су сточари немоћни и захтијевају адекватну реакцију надлежних и ловачке организације.

Из Ловачког друштва Пљевља су нам потврдили да су се шакали намножили на простору пљеваљске општине и да причињавају велику штету сточарима, али и уништавају племенити дивљач, срне и зечеве. Према ријечима предсједника пљеваљских ловаца Рада Јањушевића, шакали су јако обазриви и у стању су да вјешто избјегну хајку. Оваj предатор успјешно проналази и уништава младунчад срне због чега је угрожено ловиште, а самим тим и прираст срнеће дивљачи. Услед недостатака хране у шумама шакали се све чешће могу видјети и тамо гдје има људи, у селима, па чак и у приградским насељимa.

– Управо из ових разлога минуле недјеље је организована хајка на простору МЗ Буковица, у непосредној близини домаћинства Јоловића. Нажалост, ловци нијесу били успјешни, али ће са сличним акцијама наставити и у наредном периоду – обећава Јањушевић.

Подсјећа и да су прошле године организовали хајке и да је том приликом одстријељено неколико шакала.

Старачка домаћинства у тешкој ситуацији

– Поједини домаћини су због великог броја шакала, нажалост, одлучили да продају своја стада, док један број домаћина тврди да ће исто тако поступити. Посебно су у тешкој ситуацији старачка домаћинства јер нијесу у могућности да непрекидно буду уз своја стада – каже предсједник Мјесне заједнице Буковица Глигор Топаловић појашњавајући да ће се све то негативно одразити и на финансијско стање појединих домаћина.

– Старијим људима је знатно лакше да држе мање стадо оваца и да имају приход од продаје јагњади, него да држе крупну стоку. Сада ће продати или су већ продали стада, тако да догодине не могу рачунати на тај приход – казао је Топаловић.

Јањушевић, ипак, упозорава и на чињеницу да је повећан број шакала на подручју пљеваљског краја, посебно Буковице, појава која ће своје лоше стране показати у наредном периоду.

– На неким подручјима у Буковици гдје се шакали често појављују више немамо срнеће дивљачи. Плашим се да ће појава шакала негативно утицати на читав простор Буковице, која је управо богата срнећом дивљачи – каже Јањушевић и додаје да ће ловци покушати да колико је то могуће смање број шакала на овом простору.

Кањон ријеке Ћехотине, као и кањони Лужанске, Кржавске, Бавчића ријеке и Козице су веома погодни за срнећу дивљач, али очигледно и за шакале. Остаје да се види хоће ли шакали на овим просторима истријебити племениту дивљач или ће они отићи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 23:35