Шавник ове године нема помоћи државе / -Ж.Ш.
23/04/2021 u 18:41 h
Б.Б.Б.Б.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За Шавник из државног буџета ове године ни цента

Истина је да епидемија корона вируса диктира ситуацију, али се не може терет кризе преносити на сјеверне општине које су готово све на рубу егзистенције. Нама у Шавнику је корона већ 30 година, подвлачи Југослав Јакић
За Шавник из државног буџета у овој години није планиран ниједан цент улагања, што ће, уз епидемију, додатно отежати функционисање те поддурмиторске општине. У локалној управи се надају да ће заједно са осталим општинама сјевера Црне Горе успјети да утичу на планирање буџета државе и исправе, како кажу, неправду која се намјерава учинити градовима који су у категорији неразвијених. Општина Шавник је у прошлој и 2019. години из државног буџета добила укупно нешто више од милион еура. Предсједник Општине Југослав Јакић у разговору за „Дан“ наглашава да се локални буџет понајвише „пуни“ ставком трансфери, која је ове године требало да износи 1. 256.000 еура. Од тих средстава Шавнику из Егализационог фонда у текућој години треба да припадне 1,1 милион еура.
image
Југослав Јакић
-Ж.Ш.

– Предложено је да се умање износи које општине треба да добију из Егализационог фонда. Ми смо једва успјели у последње вријеме да јавне финансије консолидујемо, и то би био тежак ударац за нас, односно за све сјеверне општине и мислим да тешко могу опстати ако то тако буде како је планирано. Истина је да епидемија корона вируса диктира ситуацију, али се не може терет кризе преносити на сјеверне општине које су готово све на рубу егзистенције. Нама у Шавнику корона је већ 30 година, ми се боримо да финансијски опстанемо – истакао је Јакић.
Без помоћи државе шавничка локална управа неће успјети у овој години ни да реализује планиране пројекте. Општина има потписан уговор за изградњу инфраструктуре у кањону Невидио, а пројекат је вриједан 350.000 еура од чега би учешће из шавничком буџета било 90.000 еура. Реализација је требало да почне прошле године, али није јер је тендер био неуспјешан, па процедуру морају поновити у овој. Јакић истиче да се прије три дана састао са директором Управе јавих радова мр Бором Лучићем, са којим је разговарао о могућностима издвајања новца за општину Шавник.
– Очекујемо од њих повратну информацију па ћемо видјети да ли ћемо у тај пројекат улазити ове године. Надамо се да ће нам изаћи у сусрет јер је тај пројекат од великог значаја за нашу општину. Што се тиче путне инфраструктуре ту смо добили обећање да ћемо имати 60.000 еура, а прошле године по том основу држава је у Шавник уложила 200.000 еура – казао је Јакић.
Касни и ИФАД програм
Буџет Шавника у овој години планиран је на 3,1 милион еура, од чега је капитални 1.650.000 еура. Општина је планирала да са 150.000 еура суфинансира програм ИФАД на својој територији.
– Прошле године ИФАД је у нашој општини био успјешан, асфалтирали смо готово 12, 5 километара путева. За ову годину програм касни, а грађевинска сезона на сјеверу је врло кратка, треба ући у процедуре поступака тендера, документације, избора извођача. Како ствари стоје и ово ће бити тешка година – оцијенио је Југослав Јакић.
Из локалног буџета планирали су да са 300.000 еура изграде прикључну саобраћајницу и паркинга са пратећим садржајима и тиме повежу отворени терен за мале спортове са градском саобраћајницом. У плану је 60.000 еура за водовод у Горњој и Доњој Бијелој, санација каптаже у Пошћењу, реконструкција резервоара у Грабовици, али све то ће зависити од пуњења градског буџета.

Због смањења новца за сјевер реаговала је и Заједница општина Црне Горе, а Јакић је најавио да ће се обратити и премијеру Здравку Кривокапићу.
– Надамо се да ће држава имати разумијевања барем за ова најнеразвијенија подручја и да ће разумјети с акаквим се тешкоћама сусрећемо. Уз тешку ситуацију због короне имали смо и изузетно тешку зиму са пуно снијега па је општинска механизација сваких недјељу дана морала наново чистити локалне путеве – подвлачи Јакић.
Б.Б.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:43