/ - фото: Инстаграм
21/08/2021 u 11:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Анђелина Џоли отворила Инстаграм због потресног писма из Авганистана

Џоли jе дебитовала на Инстаграму – искористила jе своjу прву обjаву да предочи ситуациjу у коjоj се налазе жене у Авганистану након што су талибани преузели власт

Глумица Анђелина Џоли, коjа jе такође специjална изасланица Високог комесара Уjедињених нациjа за избјеглице, придружила се друштвеноj мрежи Инстаграм. Она има jасан циљ - отворила jе налог "како би подијелила приче и гласове оних широм свијета коjи се боре за своjа основна људска права". Њена прва обjава jе дирљиво писмо из Авганистана.

Она jе дебитовала на Инстаграму – искористила jе своjу прву обjаву да предочи ситуациjу у коjоj се налазе жене у Авганистану након што су талибани преузели власт.

Глумица jе стекла више од 1,8 милиона пратилаца у року од два сата након што се придружила платформи. Обjавила jе слике писма коjе jе добила од тинеjџерке у Авганистану.

– Тренутно становници Авганистана губе способност комуницирања на друштвеним медиjима и слободног изражавања. Зато сам дошла на Инстаграм да подИЈелим њихове приче и гласове оних широм свИЈета коjи се боре за своjа основна људска права –написала jе Џоли.

– била сам на граници са авганистаном две недјеље пре 11. септембра, гдје сам срела авганистанске избјеглице коjе су побјегле од талибана. То jе било пре двадесет година. Мучно jе гледати како се Авганистанци поново расељаваjу из страха и неизвјесности коjа jе захватила њихову земљу. Потрошити толико времена и новца, пролити крв и изгубити животе само да би се дошло до овога готово jе немогуцће схватити. Гледаjуцћи децениjама како се авганистанске избјеглице – неки од наjспособниjих људи на свијету – третираjу као терет, такође jе мучно. А знам да би, кад би имали средства и поштовање, учинили много за себе. Упознала сам толико жена и девоjака коjе не само да су жељеле образовање, вецћ су се за њега бориле. Као и други коjи су истраjни, нецћу да поклекнем. Наставићу да тражим начине да помогнем. И надам се да ћете ми се придружити –обjавила jе глумица.

У писму, тинеjџерка jе описивала проблеме у школовању због контроле талибана, наводећи:

"Сви смо изгубили слободу и поново смо затворени"

Она такође пише: “Сви смо имали права, могли смо да бранимо своjа права слободно, али када су они (талибани) дошли, сви их се плашимо и мислимо да су нам сви снови нестали.”

– Jедног дана су дошли у нашу кућу и сви смо се уплашили –наставља се писмо анонимне девоjке.

“И након тог дана размишљала сам о томе у коjе вријеме бих требало да идем у школу уjутро у оваквоj ситуациjи, jер су они ту, а кад сам се вратила куцћи с часова, ваздух jе био таман, али сам могла да се вратим куцћи врло лако , али сада не могу лако да идем на часове”.

Прошле недеље талибани су преузели контролу над главним градом Авганистана Кабулом, након колапса владе те земље.

Од тада хиљаде људи покушаваjу да побјегну из земље, а очаjне маjке су виђене како предаjу своjу децу трупама у нади да ће их послати у безбједниjе окружење.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:24