OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ilustracija Novac Pare / - INTERNET
31/05/2021 u 15:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: Са стопом незапослености младих од 35,1 одсто, потреба за дјеловањем је јасна

Запосленост међу младима у свих шест економија Западног Балкана је била испод 27% у 2020. години

Млади и радна мјеста већ неко вријеме нису добра комбинација на Западном Балкану. Просјечна стопа незапослености међу младима износила је 35,1 одсто у 2020. години. Та је стопа дупло нижа у ЕУ и износи 16,9 одсто, слично као и у случају укупне стопе незапослености на Западном Балкану. Дио кривње се може приписати пандемији ЦОВИД-19 која је зауставила отварање радних мјеста, али да би се ситуација са незапосленошћу међу младима промијенила, потребно је уклонити узрок проблема, а не само се бавити посљедицама”, саопштила је Генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу (РЦЦ)  Мајлинда Брегу.

Она је поздравила  учеснике конференције “Дајте младима шансу”, коју организира пројекат Платформа за запошљавање и социјална питања 2 (ЕСАП 2) који проводи РЦЦ, а финансира ЕУ, како би представио своју Студију о незапослености међу младима на Западном Балкану.

-Запосленост међу младима у свих шест економија Западног Балкана је била испод 27% у 2020. години, а постоји и значајан родни јаз, јер је просјечна стопа запослености младих жена износила 14,5 одсто, у поређењу са 24,8 одсто запослених младића. Потреба за дјеловањем је јасна, јер су нам млади најдрагоцјенији. Да бисмо промијенили стање ствари, не морамо поново измишљати точак. Радије направимо возило користећи расположиве точкове, у овом случају Гаранцију за младе на Западном Балкану, по узору на истоимени програм ЕУ који је помогао милионима младих Европљана да добију квалитетну понуду за запошљавање, наставак образовања, приправништво или стажирање у периоду од четири мјесеца након губитка запослења или завршетка образовања. Сигурна сам да то можемо урадити заједно, за боље економије, за нашу бољу будућност-додала је Брегу.

Директор Главне управе Европске комисије за запошљавање, социјална питања и укључивање (ДГ ЕМПЛ) Јорди Цурелл нагласио је да је “друштво које не даје наду и не нуди прилике младима друштво без будућности.”

-Он је додао да је ЕУ спремна подржати развој програма за активирање младих кроз схеме Гаранције за младе у регији, слично онима које су већ проведене у државама чланицама ЕУ, путем инструмената као што су Инструмент претприступне помоћи (ИПА), закључивши да ЕУ једва чека да види нова решења и перспективе за младе на Западном Балкану-наводе из РЦЦ.

Водитељица тима пројекта ЕСАП 2 Амира Рамхорст представила је кључне налазе Студије, наглашавајући кључне проблеме са којима се млади суочавају на тржишту рада у шест економија Западног Балкана, а професор Wиллиам Бартлетт, водећи уредник и аналитичар Студије представио је могући пут ка Гаранцији за младе у регији.

-Конференцију је модерирао Огњен Марковић, експерт на РЦЦ-овом пројекту “Омладинска лабораторија на Западном Балкану”, који је активно учествовао у организацији данашњег састанка-додају из РЦЦ.

На конференцији су се окупили представници младих из цијеле регије, представници министарстава рада и других министарстава задужених за питања рада и запошљавања младих из шест економија Западног Балкана, представници Главне управе ЕУ за запошљавање, социјална питања и укључивање, те гости из међународних организација, партнера на овом пројекту – Међународне организације рада (ИЛО) и Европске фондације за обуке (ЕТФ).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 12:57