Загађење ваздуха / - фото: UNSPLASH
26/01/2022 u 14:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европски фонд: Загађење на Балкану узрок великог броја пријевремених смрти

Студије показују, како се додаје, да су само термоелектране на угаљ на Западном Балкану одговорне за економску штету на име здравствених трошкова која износи између 1,2 и 3,4 милијарди евра годишње

Загађење ваздуха за Западном Балкану узрок је великог броја пријевремених смрти у региону, а последице су и краћи животни вијек и погоршање јавног здравља, због чега што прије треба побољшати квалитет ваздуха, али и јавно здравље кроз унапређење здравствених система, саопштио је Европски фонд за Балкан, који са партнерима из региона овог мјесеца спроводи трећу фазу кампање "Уједињени Балкан за чист ваздух". Циљ ове фазе кампање је информисање грађана о последицама загађења по смртност и здравље на Западном Балкану, уз позив грађанима региона да се прикључе борби како би заједничким снагама побољшали квалитет ваздуха и продужили животе свих.

Према последњим подацима Европске агенције за животну средину, у региону лош квалитет ваздуха годишње превремено одузме више од 30.000 живота, док заједнички истраживачки центар Европске уније истиче да загађење ваздуха у просјеку доприноси смањењу очекиваног животног вијека од 0,4 до 1,3 године у земљама Западног Балкана, наведено је у саопштењу, преноси Н1.

Студије показују, како се додаје, да су само термоелектране на угаљ на Западном Балкану одговорне за економску штету на име здравствених трошкова која износи између 1,2 и 3,4 милијарди евра годишње.

Кампањом „Уједињени Балкан за чист ваздух“ тражи се од надлежних да се смањење загађења ваздуха дефинише као национални, регионални и међународни приоритет и интегрише у све процесе планирања, да се повећају новчана средства у буџету за контролу загађења и успоставити системе за праћење загађења и његових здравствених ефеката.

Такође се захтијева, како би се унаприједио надзор над загађивачима и побољшао квалитет ваздуха, успостављање мултисекторског партнерства на локалном, националном и регионалном нивоу, као и да превенција незаразних болести које су последица лошег квалитета ваздуха буде интегрисана међу приоритете еколошких и здравствених политика.

Кампања "Уједињени Балкан за чист ваздух" иницијатива је Европског Фонда за Балкан у партнерству са организацијама: Еко форум из Зенице, Environmental Territorial Management Institute из Тиране, Сбункер и Балкан Green Foundation из Приштине, Аир Царе из Скопља, ОЗОН из Подгорице, Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину и Београдска отворена школа.

Спроводи се другу годину заредом, са циљем подизања свијести становника региона о узроцима и последицама загађења, могућим начинима побољшања квалитета ваздуха и борби за здравију животну средину.

"Уједињени Балкан за чист ваздух" истиче значај регионалне сарадње неопходне за трансформацију енергетике и система заштите животне средине, која би истовремено унапредила привреду и јавно здравље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:27