Илустрација / - CHRIS-LEBOUTILLIER-TUJUD0AWAPI-UNSPLASH
17/11/2021 u 08:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због загађења ваздуха затворено пет термоелектрана у околини Њу Делхија

Комисија за управљање квалитетом ваздуха забранила је и вожњу камионима који превозе неесенцијалну робу и зауставила градњу у Делхију и сусједним градовима, преноси Ројтерс

Индија је привремено затворила пет од укупно 11 термоелектрана на угаљ у околини главног града Њу Делхија, у склопу борбе против загађења ваздуха, а према налогу комисије за управљање квалитетом ваздуха федералног министарства животне средине.

Комисија за управљање квалитетом ваздуха забранила је и вожњу камионима који превозе неесенцијалну робу и зауставила градњу у Делхију и сусједним градовима, преноси Ројтерс.

У најновијем налогу, комисија упозорава да постоји недвосмислена потреба да се осигура да се квалитет ваздуха "додатно не погоршава".

Ниво загађења је овог мјесеца достигао озбиљне размјере - индекс загађења у Њу Делхију износи чак 499 на скали од 500 - што представља упозорење да су и здрави људи изложени ризику од развоја респираторних болести.

Ниво ситних честица ПМ2,5, које могу да угрозе респиратор и систем и блокирају рад плућа, у Њу Делхију је далеко виши од безбједносних смерница Свјетске здравствене организације (СЗО), преноси Би-Би-Си.

Ове године је загађење рекордно што је изазвало строго упозорење индијског Врховног суда и наредбу државним и савезним владама да предузму "непосредне и хитне" мјере за рјешавање тог проблема.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:02