/ - фото илустрација
28/12/2021 u 17:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватска од јануара забрањује пластичне кесе

Наведена категорија кеса које се избацују из употребе обухвата већину оних које се свакодневно користе у куповини

Хрватски министар привреде и одрживог развоја Томислав Ћорић изјавио је да пластичне кесе дебљине од 15 до 50 микрона од 1. јануара 2022. године више неће бити у употреби, а у наредом периоду ће се постепено повлачити из употребе и други типови пластичних кеса.

Наведена категорија кеса које се избацују из употребе обухвата већину оних које се свакодневно користе у куповини, преноси Блиц.

Ћорић је рекао да је ријеч о мјери предвиђеној законом о управљању отпадом, чија је примјена била одгођена како би се произвођачима и дистрибутерима омогућило прилагођавање.

Нагласио је да се промовише коришћење вишекратних, односно платнених и папирних кеса, да је најлон, односно пластика постала хрватска стварност у природи и да је жеља да се то оконча.

- У идућем периоду, како вријеме буде одмицало, и други ће се типови кеса полако повлачити. У овом тренутку то још није случај, ово је први корак - рекао је он.

На питање када ће и остале пластичне кесе бити изван употребе, рекао је да се иде за тим да ова мјера најпре заживи, те да ће се затим ићи ка решењу и за ултра-лагане и за пластичне кесе за вишекратну употребу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:49