Vjosa Osmani / - FOTO: KOSOVO ONLINE
02/08/2024 u 22:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kosovo uputilo protestnu notu S. Makedoniji zbog incidenta na skopskom aerodromu

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala saopštila je da je MIP Kosova uputilo protestnu notu vlastima Sjeverne Makedonije posle sinoćnjeg incidenta na skopskom aerodromu, u kojem je obezbjeđenje aerodroma pokušalo da uzme privatni telefon predsjednice Vjose Osmani, i odgurnulo je.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova naglašava da je predsjednica Osmani bila suočena sa „neodgovarajućim i nezakonitim tretmanom osoblja obezbjeđenja aerodroma“.

U nastojanju da razjasni situaciju, Gervala se odmah nakon incidenta sastala sa ambasadorom Sjeverne Makedonije na Kosovu i održala sastanak sa zamjenikom makedonskog premijera Arbenom Fetaijem.

Gervala je primila telefonski poziv od svog makedonskog kolege Timča Mućunskog, gdje je izražena zabrinutost kosovskih institucija u vezi sa ovim događajem, dok je makedonska strana saopštila da je započela istragu o ovom slučaju.

Predsjedništvo Kosova je ranije danas izrazilo je ogorčenje „zbog neprihvatljivih izjava“ ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Sjeverne Makedonije.

Predsjedništvo je u reagovanju medijima istaklo da se u pojedinim sjeverno-makedonskim medijima vodi propaganda protiv Kosova povodom neviđenog incidenta koji se juče dogodio na međunarodnom aerodromu Skoplje, gdje se predsjednica Vjosa Osmani suočila sa neosnovanim zahtevom za oduzimanjem njenog ličnog telefona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije je, kako je saopšteno iz Predsjedništva, u potpunosti opravdalo zahtjev da se skenira predsjednicin telefon koji se koristi za službenu komunikaciju i pitanja nacionalne bezbjednosti.

Skandal na aerodromu: Policajac tražio Vjosi da otvori prtljag, pa mu uperen pištolj u čelo

Predsjednica Osmani je odbila ovaj zahtjev, pozivajući se na savjete bezbjednosnih institucija.

Aerodrom Skoplje i ministarstvo unutrašnjih poslova priznali su da je nalog za kontrolu dalo ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije, čime je prekršena diplomatska praksa.

U reagovanju iz predsjedništva Kosova se navodi da prema međunarodnoj praksi i Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, kada putuju šefovi država, oni su zaštićeni diplomatskim privilegijama i imunitetima, kao i da je makedonska strana zvanično bila obavještena unaprijed o putovanju predsednice, u skladu sa diplomatskom praksom.

U saopštenju iz predsjedništva se ističe da je skandalozno je „da bilo ko tvrdi da je predsjednica navodno imala nešto sumnjivo u torbici“.

„Ne samo da je to velika neistina, već je to istovremeno i najteža optužba i najozbiljnija propaganda koju su mediji u Sjevernoj Makedoniji ikada iznijeli u pravcu Republike Kosovo. Još skandaloznija je današnja izjava ministarstva unutrašnjih poslova da je možda ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije imao neke informacije, zbog čega je podnijet zahtjev da se provjeri predsjednicima lična torba i telefon. Ovo je neviđena tendencija da se ocrni ne samo predsjednica, već i država Kosovo“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je, „u punom skladu sa bezbjednosnim protokolima, policija Kosova reagovala profesionalno“.

„Jučerašnja situacija na skopskom aerodromu ne može se drugačije objasniti niti ocijeniti, osim kao čista provokacija i sklonost da se izazove incident. Umjesto pravdanja i dozvoljavanja propagande protiv Republike Kosovo, tražimo od zvaničnih vlasti u Skoplju da hitno pristupe ovom slučaju sa velikom ozbiljnošću i da preduzmu odgovarajuće mjere protiv zvaničnika koji su izvršili ovaj napad na Republiku Kosovo - ocijenili su iz kabineta Osmani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 07:36