/ - EPA-EFE - Аљбин Курти
31/03/2022 u 17:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Курти: Русија може да прошири рат на Балкан преко Београда и Републике Српске

Курти је казао да Косово тражи интеграцију у НАТО, јер су тако безбједнији

Премијер Косова Аљбин Курти изјавио је да је руски предсједник Владимир Путин био у искушењу да прошири рат даље од Украјине, а по оцјени Куртија, најугроженији регион је Западни Балкан. Русија би ту, како је рекао Курти, могла да прошири рат и без употребе своје војне моћи, преко Београда и Републике Српске.

Курти је ове оцјене изнио у интервјуу за француски “Монд”.

- Три су региона у опасности. Молдавија, јер покушавајући да енклавирају Украјину и ускрате јој излаз на Црно море, Руси ће са Крима преко Одесе ићи у Придњестровље. Друга је Грузија. Јужна Осетија и Абхазија су анектиране 2008. године, године када је Косово прогласило независност. Трећи фронт за који страхујем је Западни Балкан. И он ме највише брине, не само због тога што има везе са мојом земљом. Јер, у случају Молдавије и Грузије, Кремљ мора да издвоји дио своје војне моћи за нова ратишта док у случају Косова, Црне Горе и Босне и Херцеговине може да подуговара преко Београда и Републике Српске. Русија би могла да прошири рат без потребе да користи своје војне резерве - рекао је Курти.

Он је додао да руски предсједник помиње интервенцију НАТО-а на Косову као преседан да би оправдао агресију своје земље на Украјину.

- Нажалост овдје имамо и организације српске екстремне деснице, које су једном ногом у Београду, а другом у Москви. Напомињем да је Путин једном мјесечно спомињао „преседан“ Косова (НАТО интервенција 1999.), а сада то чини сваки други дан да би оправдао своју хегемонистичку политику у Украјини, а можда и негдје другдје. Ово можемо назвати руском инвазијом или чак војном агресијом. Можемо назвати и руским империјализмом али оно што видим је и фашизам - рекао је Курти, преноси Косово онлајн.

Он је такође навео да су везе између Русије и Србије много јаче него што људи замишљају.

Како је рекао, Косово тражи интеграцију у НАТО, јер су тако безбједнији. Навео је да је Косово на вјежби “Дефендер Еуропе 21” учествовало са 330 војника, док је Србија “тренирала са Русима”.

- Међународна заједница је код нас интервенисала јер је хтјела да спријечи понављање геноцида у Босни. Ми сада тражимо пуну интеграцију у Атлантски савез јер вјерујемо да смо сигурнији ако смо дио њега. Зато смо учествовали са 330 војника у вјежби „Дефендер Еуропе 21″. Истовремено, Србија је са Русијом учествовала у вјежби под називом „Словенски штит”. То показује све - рекао је Курти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 13:10