/ ПРИПАДНИЦИ РОСУ ПРИПРАВНИ/ - КОСОВО ОНЛАЈН
21/09/2021 u 14:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Османи и Грвала: Косовске власти дјеловале у складу са Бриселским споразумом

Из Владе Косова и Министарства унутрашњих послова (МУП) тврде да ове акције нијесу усмјерене против косовских Срба

Министарка спољних послова и дијаспоре у Влади Косова Доника Грвала (Гервалла) изјавила је у уторак, 21. септембра, да је увођење реципрочних мјера према Србији око регистарских таблица, у складу са споразумом који су двије стране потписале у Бриселу, јављља RSE.

(ВИДЕО) Специјалне јединице иду ка Јарињу: Без саобраћаја на два прелаза, гужве на Мердару, конвој РОСУ прошао кроз Лепосавић

Она је на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација, оцијенила да је непетост која се створила на сјеверу Косова заправо посљедица једностраних акција званичног Београда.

(ВИДЕО) Вучић након сједнице Савјета за националну безбједност: Борбена готовост Војске на високом нивоу

У вечерњим сатима 20. септембра огласила се и предсједница Косова Вјоса Османи, која је такође истакла да су косовске власти дјеловале у складу са Бриселским споразумом.

-Ниједна претња из Србије неће зауставити нашу одлучност да спроведемо закон, у складу са својим међународним обавезама, у корист свих грађана Републике (Косова), без обзира на етничку припадност- написла је Османи на друштвеној мрежи Фацебоок.

Косовске власти су 20. септембра увеле реципрочне мјере према Србији у вези регистарских таблица, односно да сва возила са српским регистарским таблицама морају на граничним прелазима да узимају пробне таблице које коштају пет еура и важе 60 дана.

Међутим, локално становништво у Лепосавићу и Зубином Потоку, општинама са већински српским становништвом на сјеверу Косова, блокира путеве око граничних прелаза Јариње и Брњак због ове одлуке Владе Косова.

На тим прелазима се од 20. септембра ујутру налазе и припадници Специјалне јединице Полиције Косова, који су у приправности.

Из Владе Косова и Министарства унутрашњих послова (МУП) тврде да ове акције нијесу усмјерене против косовских Срба, да се не жели дестабилизација већ да се ради искључиво о поштовању Бриселског споразума.

Споразум о слободи кретања између Косова и Србије је постигнут 2011. године. Према истом су укинуте српске таблице са ознакама градова на Косову као, на пример, ПР (Приштина), ГЛ (Гњилане) КМ (Косовска Митровица), односно морала је да се изврши пререгистрација ових возила на РКС или КС.

Упркос овом договору, у четири општине на сјеверу Косова у којима живи већинско српско становништво, грађани су све вријеме возили аутомобиле са регистарским ознакама градова на Косову које издаје Србија.

Са друге стране, грађани Косова на територију Србије нијесу могли да уђу са РКС таблицама без трошкова, односно морали су да их замјене пробним, па се Косово Споразумом обавезало да ц́е на још пет година издавати КС регистарске таблице, које је Србија прихватила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:32