Počeo Marš mira u Bosni i Hercegovini / screenshot Index
08/07/2024 u 12:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Počeo Marš mira u Bosni i Hercegovini, hiljade učesnika krenulo prema Srebrenici

Hiljade učesnika krenulo je u ponedjeljak u „Marš mira“ iz pravca Tuzle ka Srebrenici, čime je obilježen početak 29. godišnjice genocida nad srebreničkim Bošnjacima u julu 1995. godine od strane pripadnika vojske i policije bosanskih Srba, ubivši više od osam hiljada ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka.

Ovaj pohod već 20 godina predstavlja uvod u centralnu komemoraciju koja se svake godine organizuje 11. jula u krugu memorijalnog centra u Potočarima, a učesnici pohoda prolaze stazama kojima su Srebreničani pokušali da izbiju iz okruženja srpskih snaga nakon pada enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija 1995. neprestano su ih napadali.

Učesnici marša će do srijede, kada se očekuje dolazak u Potočare, svakodnevno prelaziti tridesetak kilometara po šumovitom i teškom terenu, što je prije 29 godina bio jedini način da se dođe do teritorije pod kontrolom Armije BiH.

Nakon ovogodišnje komemoracije, u Potočarima će u četvrtak biti sahranjeni posmrtni ostaci još 14 žrtava genocida čiji su dijelovi tijela nakon rata pronađeni u jednoj od masovnih grobnica.

Najmlađa žrtva koja će biti sahranjena ove godine je Beriz Mujić, koji je imao 17 godina kada je ubijen. Njegovi ostaci pronađeni su tek prošle godine.

Klub poslanika BS uputio dopis Mandiću: Skupština Crne Gore ima obavezu da obilježi 11. jul

Najstarija žrtva čiji će posmrtni ostaci biti sahranjeni u četvrtak je Hamed Salić, koji je 1995. godine imao 68 godina.

Biće sahranjena i braća Hasib i Ćamil Efendić, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u dvije odvojene masovne grobnice. Njihov treći brat sahranjen je u Potočarima 2007. godine.

Posmrtni ostaci 6.751 žrtve genocida 1995. danas se nalaze u kompleksu memorijalnog groblja u Srebrenici, dok je još 250 žrtava sahranjeno na drugim grobljima na zahtjev njihovih porodica.

Potraga za posmrtnim ostacima još hiljadu žrtava genocida se nastavlja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 05:43