Split / - FOTO: PEXELS
28/06/2023 u 11:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Sumanuta poskupljenja": U Hrvatskoj manje turista zbog paprenih cijena

Počela je turistička sezona na Jadranu, ali čini se da zbog podivljalih cijena gotovo svega, gostiju nema koliko se priželjkivalo

U junu Makarska rivijera beleži pad od šest odsto i u broju turista i u noćenjima u odnosu na prošlu godinu.

– Popunjenost nije loša, mi smo manje više zadovoljni, ali kako je krenulo u aprilu i maju, više smo očekivali od juna… fali nam pritisak last minute gostiju… Izostalo je tržiste Velike Britanije, Njemačke, osjeti se da ih nešto manje dolazi ove godine – kazala je za N1 Zagreb Davina Ljubičić Đirlić predsjednica strukovne grupe hotelijera HGK Split.

Ona kaže da razlog manjeg broja turista jesu previsoke cene.

– Cijene ove godine porasle su u svim segmentima i bojimo se da će to ostaviti loš utisak na goste, prvenstveno jer usluga treba da prati cijenu, a bojimo se da bismo tu mogli razočarati goste. Zaboravljamo da su ove godine sva tržišta otvorena, u Grčkoj, Turskoj, Španiji puno jeftinije možete proći nego kod nas. Treba paziti i dugoročno razmišljati, ne živimo od danas do sutra – kaže Ljubičić Đirlić.

I Željko Garača s Ekonomskog fakulteta u Splitu smatra da su se mnogi polakomili.

– Poneseni rezultatima prošle turističke sezone i najavama da će ova biti bolja je mnoge navela na drastično posvećanje cijena. Ali ovo ne sluti na dobro. Ja sam uporedio brojeve koliko je stranih turista ušlo u Hrvatsku protekla dva vikenda i taj broj je frapantno manji, četiri puta manji – rekao je Garača za N1.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:19