Коронавирус (илустрација) / -корона вирус
28/04/2021 u 23:05 h
Марија ТомићМарија Томић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европа до колективног имунитета овог љета

Донијећемо одлуку о прихватању сертификата који долазе из земаља западног Балкана. Са тим ће путовање за грађење западног Балкана у ЕУ бити омогућено, навео је Рејндерс
Европа може да постигне колективни имунитет против вируса корона у року од три до четири мјесеца, изјавио је извршни директор њемачке фармацеутске компаније Бионтек Угур Сахин, која је са америчким партнером Фајзером развила своју вакцину против Ковида-19.
– Европа ће достићи колективни имунитет у јулу, најкасније до августа, рекао је Сахин новинарима, пренио је АП.
Он је упозорио да колективни имунитет у почетку неће укључивати дјецу, јер је до сада вакцина одобрена само за особе старије од 16 година.
Хрватска премашила „психолошку границу” преминулих
Хрватска је јуче, са 44 регистрована смртна исхода узрокована Ковидом-19 за последња 24 часа, премашила психолошку границу од 7.000 жртава короне, а међу 12.032 тестирана узорка регистрована су 2.904 нова случаја инфекције.
Према јучерашњим подацима Националног штаба цивилне заштите, активна су укупно 14.604 случаја заразе, а 2.278 пацијената је на болничком лијечењу, од којих 253 на респиратору. Од почетка епидемије у Хрватској укупно је регистровано 327.737 заражених, а преминула је 7.001 особа.
До јуче је укупно тестирано 1.784.547 узорака, а у самоизолацији су тренутно 32.732 особе.
Хрватска је, закључно с 27. априлом, утрошила 812.984 дозе вакцине и вакцинисала 639.564 особе – првом дозом 463.710, а другом дозом 173.420.

Сахин је истакао да подаци људи који су примили вакцину показују да имуни одговор временом слаби и да ће вјероватно бити потребно да добију и трећу дозу вакцине. Према његовим ријечима, студије показују да ефикасност вакцине „бионтек-фајзер” пада са 95 процената на око 91 одсто након шест мјесеци.
– Сходно томе, потребна нам је трећа доза да би се заштита од вакцине вратила на скоро 100 одсто поново, казао је Сахин.
Сугерисао је да би трећа доза могла бити дата послије девет до 12 мјесеци од прве дозе додајући да претпоставља
да ће вјероватно бити потребно вакцинисати се сваке године или можда сваких 18 мјесеци, нагласио је Сахин.
Он је казао да је Бионтек тестирао своју вакцину на више од 30 варијанти, укључујући сада доминантну која је први пут откривена у Британији и открио да вакцина изазива добар имунолошки одговор на готово све њих у лабораторији.
У случајевима када је имуни одговор био слабији, он је ипак био довољан, објаснио је он, не наводећи тачне бројке.
Упитан о новој варијанти која је први пут откривена у Индији, Сахин је казао да се ефикасност вакцине против ње још истражује.
Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс у изјави за Танјуг каже да ће се у јуну кренути у разговоре са земљама западног Балкана о могућностима за међусобно препознавање, усклађивање и прихватање сертификата о вакцинацији, антитијелима и тестовима, што би омогућило несметано путовање грађана региона у ЕУ.
– Покушавамо да са дигиталним сертификатима будемо спремни прије љета и то у свим земљама чланицама ЕУ. Готово истовремено, или у наредним недјељама, кренућемо у разговоре са свим трећим земљама, укључујући и земље западног Балкана и кандидате за чланство. Организоваћемо што је брже могуће исти процес са трећим земљама, рекао је Рејндерс за Танјуг.
На питање Танјуга да ли ће грађанима Србије и западног Балкана овог љета бити „отворене” границе ЕУ, Рејндерс указује на чињеницу да ће то зависти и од кретања епидемиолошке ситуације.
– Ту се неће радити само о сертификатима, већ и о препорукама које се односе на листу земаља којима је, на основу епидемиолошке ситуације, дозвољено путовање у Европу. Могло би да дође до измјена тренутне листе, што ће зависти од здравствене ситуације и капацитета интероперабилности сертификата, казао је Рејндерс.
Европски парламент ће гласати о предлогу Европске комисије о увођењу дигиталних зелених сертификата којима би се олакшало кретање унутар граница ЕУ, а који би требало да садрже информације о вакцинацији, негативном ПЦР тесту или посједовању антитијела.
Сертификати би требало да буду на снази од љета до престанка пандемије Ковид-19.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:53