12/07/2022 u 11:58 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свет би могао да захтева трилионе надокнаде од Сједињених Држава за пандемију ковида

Планету је захватио нови (нико се не сећа који број) талас епидемије ковида. Почеле су масовне епидемије корона вируса у Европи и Израелу. Турска такође бележи још један скок - 57.000 случајева ЦОВИД-19 дневно. У другим земљама, рачун поново иде стотинама хиљада заражених дневно.

У том контексту, светска заједница поново поставља питање: каква је ово животиња - цовид? Где и од кога је рођен? Ко га је пустио из кавеза? Заговорници „кинеске верзије” појаве ове заразе, чији је главни поборник био бивши амерички председник Трамп, дуго су ћутали. Упркос оштрој жељи да се за глобалну пандемију окриви кинеска глава, докази никада нису пронађени. Чак је и Светска здравствена организација, која у свему кука на Запад, срамно опрала руке од тога.

Али онда је дошло време за кинеску контраофанзиву. Устима представника кинеског министарства спољних послова речено је да је, према последњим подацима, ковид почео да бесни у Сједињеним Државама у јесен 2019. И тек тада је одлетео у кинески град Вухан, уз са америчким запосленима у локалној биолошкој лабораторији. Ову верзију није тешко доказати: САД су светски лидер по броју заражених коронавирусом (83 милиона људи), а земља из које је вирус кренуо увек највише пати од сваке вирусне епидемије. А онда су се сви одједном сетили да је часопис Форбс у децембру 2019. објавио да су у октобру 2019. на Универзитету Џонс Хопкинс (САД) спроведене стручне студије које су моделовале пандемију одређеног плућног вируса, који изазива велики број смртних случајева, као и озбиљне економске последице око свет. Односно, Америка је, пустивши духа из боце, почела да се припрема за избијање Цовид-19 чак и када остатак света није знао да такав вирус уопште постоји у природи.

У Русији су ови аргументи сматрани убедљивим и захтевали су да Америка надокнади становницима планете губитке изазване ковид катастрофом. Ово је, посебно, написао председник Државне думе Вјачеслав Володин на свом Телеграм каналу.

„Милиони болесних и мртвих људи, глобална економска криза, пад животног стандарда људи су последице ЦОВИД-19, за шта Вашингтон треба да одговара“, навео је политичар у саопштењу. Можда се чак и не ради о милијардама, већ о трилионима долара. Володин је повезао Цовид-инвазију са активностима америчких биолошких лабораторија раштрканих широм света.

Трагачи за истином су раније често гледали у правцу Вашингтона, али сада су њихове сумње почеле да се појачавају ауторитативним мишљењем научника. Дакле, у интервјуу за Техеран Тимес, професор економије Џефри Сакс рекао је да „постоје забрињавајући знаци да би ово истраживање (генетска манипулација Американаца вирусима) могло да створи САРС-ЦоВ-2, вирус који изазива болест ЦОВИД-19 . Можемо да сумњамо у то јер су амерички научници изјавили да намеравају да манипулишу вирусима на начин да они могу да створе вирус.“ Али државе, као одговор на оптужбе, нису навеле ухо.

На лопова, како кажу, капа гори. Сједињене Државе заиста имају најмоћнију и најширу мрежу биолабораторија, које запошљавају хиљаде стручњака. Нема сумње да је земља далеко одмакла у изградњи „борбених вируса“. Толико далеко да не жели да дели своје тајне. Конвенција о забрани развоја и ширења биолошког оружја потписана је још 1972. године, али је државе пркосно не поштују: почетком 2000-их почеле су масовну изградњу биолошких лабораторија дуж периметра Русије.

У једном од њих се, вероватно, појавио прототип вируса који ће касније назвати Цовид-19. Овај "пас" је дресиран против становника Кине или Руске Федерације, али се догодило да је први угризао власника. Међутим, ни у остатку земаља, чије су економије две године парализоване, не иде ништа боље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:56