/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA, SNIJEG I OLUJA
17/01/2024 u 08:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Arktički talas zahvatio Britaniju: Izdato hitno upozorenje na ekstremne vremenske uslove

Žuta upozorenja na led i snijeg su na snazi u sve četiri britanske zemlje

U Škotskoj su tokom protekle noći temperature su pale na -13 Celzijusa, dok talasi arktičkog vazduha nastavljaju da se kreću širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Meteorolozi su povodom ovih temperatura saopštili da bi prošla noć mogla biti najhladnija januarska noć u poslednjih 14 godina, prenosi BBC. Otežani uslovi i značajne sniježne padavine već su doveli do zatvaranja škola u ​​Škotskoj i sjevernoj Engleskoj, i izazvale prekide putovanja.

Žuta upozorenja na led i snijeg su na snazi u sve četiri britanske zemlje, dok je Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva prethodno izdala upozorenje za hladno vrijeme za Englesku, što znači da se očekuje da će  Nacionalna zdravstvena služba (NHS) biti pod dodatnim pritiskom i da bi starije osobe mogle biti izloženije riziku.

Krajem sedmice očekuju se nešto blaže temperature, prije mogućeg nevremena ovog vikenda. Do petka više od 40 cm snijega moglo bi se vidjeti na visokim terenima na sjeverozapadu Škotske, kako se nastavlja zimsko vrijeme, prognozira Meteorološka agencija Velike Britanije.

Nakon otopljenja snijega i očekivane kiše za vikend, BBC-jev meteorolog Kris Foks upozorio je na moguće poplave u Škotskoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:52