/ - FOTO: JOSé ELíAS, PREDSJEDNIK AUDAX RENOVABLES, SA SLIKOM NAVEDENE KOMPANIJE
14/10/2024 u 16:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Audaks, grupa Hose Elijasa, priznaje da je prodala vjetropark u Crnoj Gori bez dozvole

Audaks Renovabl je konačno priznao da je bez dozvole prodao Možura Wind Park, svoj prvi vjetropark u Crnoj Gori. Energetska kompanija katalonskog biznismena Hose Elijasa prodala je 2015. godine propalu investiciju kompaniji Cifidex, firmi “paravan” sa sjedištem na Sejšelima.

U to vrijeme, ova lokacija je bila poreski raj prema mišljenju Evropske unije, dok je kupac bio ofšor kompanija kontrolisana od strane magnata koji je sada optužen za ubistvo novinarke koja je istraživala ovu transakciju, piše Cronica.

To dokazuje odgovor pravnog tima Audaksa u sporu u Barseloni koji imaju sa jednim od posrednika u projektu. Prema odgovoru koji je poslat i do kojeg je ovaj medij došao, kompanija koja je sada dio grupe, Fersa, nije tražila “dozvolu” za prodaju akcija Možure jer su smatrali da “nije bila potrebna”.

Ali, istina je da je Mozura bila koncesija crnogorske vlade, zbog čega je dozvola bila neophodna prema nacionalnim propisima. U svom izlaganju, pravni tim Elíjasove grupe argumentuje da je prodaja parka, koja im je donijela 2,9 miliona eura, bila podijeljena na dva dijela. S jedne strane, ugovor o zakupu, koji je imao dozvolu. S druge strane, prenos akcija, za koji nije tražena pomenuta “dozvola”.

Dva prenosa: ugovor i akcije.

U svakom slučaju, advokati Audaksa u potpunosti odbacuju postojanje “administrativnih nepravilnosti” i ističu da kompanija nije predmet nijednog krivičnog postupka, ni u Španiji ni u drugim zemljama.

“Ako je bilo korupcije, mi to nismo znali”

Štaviše, u slučaju da je postojala “javna ili privatna korupcija” u kasnijim prenosima nakon prodaje Mozure, Fersa “ni u jednom trenutku nije bila svjesna toga”, tvrdi Audaks.

Crno na bijelo, Elijasova energetska kompanija tvrdi da ništa ne ukazuje na to da je prodaja crnogorskog parka “nevažeća”, kao što tvrdi posrednik koji ih je tužio u Barseloni.

 

Firma-paravan na Sejšelima

Činjenica je da je prodaja vjetroparka bila krajnje neuobičajena. Jer prethodnik Audaksa je prodao Cifidexu, firmi-paravanu koja je bila dio mreže na Sejšelima. Godine 2015, taj arhipelag je bio smatran poreskim rajem prema mišljenju Evropske komisije. To se promijenilo 2023. godine.

Međutim, nakon što je kupio park za 2,9 miliona evra, Cifidex ga je prodao Enemalti, javnoj energetskoj kompaniji Malte, za 10,3 miliona samo nekoliko nedelja kasnije. Na jednoj transakciji je zaradio 7,4 miliona eura. Sve to na račun poreskih obveznika Malte, države članice Evropske unije.

Španski mediji: "Audaks" da pojasni gdje su dva miliona od Možure

 

Magnat optužen za ubistvo novinarke

Još jedan uznemirujući podatak. Novac za kupovinu Možura Wind Parka Cifidexu je obezbjedila Black Ltd, kompanija sa sedištem u Dubaiju – prema zajedničkoj novinarskoj istrazi Tajms of Malta i Rojtersa. Black je bila firma pod kontrolom Jorgena Feneka, malteškog magnata koji je sada u zatvoru, optužen da je naručio ubistvo malteške istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicia, koja je istraživala ovaj slučaj. Tužilaštvo traži doživotnu kaznu zatvora za njega.

Jorgen Fenek, optužen za ubistvo novinarke koja je istraživala slučaj u Crnoj Gori

Kriv ili ne, Fenechova firma je finansirala kupovinu i zadržala razliku kao “bonus”, što se saznalo kasnije. Razliku je pokrila Enemalta iz svog javnog budžeta.

 

Dvije istrage u toku

Zvanično upitana od strane Crónica Global, Fondacija Daphne Caruana Galizia sa Malte, koja nastavlja rad ubijene novinarke, nije želela da komentariše slučaj, jer je u sudskom postupku. Izvori bliski ovoj nevladinoj organizaciji potvrdili su da je prodaja vjetroparka “trenutno pod istragom, i to u dva navrata”. S jedne strane, istražuje se da li je Fenek ubio novinarku koja je istraživala dogovor.

S druge strane, vlada Malte istražuje samu kupoprodaju, u kojoj je javna blagajna izgubila 7,4 miliona ekra.

 

To potvrđuje i revizija

Prethodno, unutrašnji izvkeštaj revizora Enemalte iz 2020. godine potvrdio je monumentalnu pronevjeru. Nalaz, koji je Fondacija objavila nakon što je dobila uvid u njega, potvrđuje da je energetska kompanija znala da kupuje park koji je izgradila španska firma po cijeni znatno višoj od one koju je platio Cifidex. Takođe, forenzički izvještaj ukazuje na nedostatak kontrole nad kupoprodajom, gdje su postojale ozbiljne slabosti, na primjer, u vezi sa odgovarajućom dubinskom provjerom (due diligence).

 

“Stvar iz prošlosti”, ali uprava i dalje ista

Kao i ranije, Audaks nije odgovorio na pitanja ovog medija o tome da li je imao dozvolu ili ne za prodaju svoje neuspjele investicije u Crnoj Gori. Ranije je sam predsjednik kompanije, Hose Elijas, izjavio za Crónica Global da je to “stvar iz prošlosti”, prije nego što je on preuzeo funkciju predsjednika 2016. godine. Takođe, direktor iz Badalone je naglasio da je, kada je preuzeo funkciju, naložio internu istragu o slučaju, ali nisu pronađene nepravilnosti.

Drugi izvori to osporavaju i upozoravaju da je Audaks bio svjestan reputacionog rizika operacije. Ono što je neosporno jeste da je direktorica operacija Ferse, Anabel López, koja je potpisala prodaju, ne samo ostala u energetskoj kompaniji, već je unapređena u članicu upravnog odbora i direktorku dva odeljenja, uključujući odeljenje za usklađenost (compliance), kako je ovaj medij izvjestio.

 

Dvostruka prijava Antikorupcijskom tužilaštvu i CNMV-u

Postoji još jedan trenutni razvoj događaja: treći posrednik je podnio tužbu protiv Audaxa zbog istog slučaja pred Antikorupcijskim tužilaštvom u Nacionalnom sudu. Javno tužilaštvo još nije prihvatilo tužbu, iako ju je zvanično primilo. Kopiju tužbe je primila i Nacionalna komisija za tržište hartija od vrednosti (CNMV), regulatorno telo za berzu, s obzirom na to da je Audaks kotirana kompanija.

Ako bi se otvorile krivične ili administrativne istrage, one bi se pridružile onima koje su već u toku na Malti i istrazi koju je Skupština Crne Gore obećala da će sprovesti 2021. godine zbog indikacija o nepravilnostima. Prodaja vetroparka bi tako potencijalno mogla postati predmet istrage u tri različite zemlje.

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 16:30