Zastava Danske / - FOTO: PIXABAY
26/08/2024 u 22:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Danska planira da pojača svoje prisustvo i angažman u Africi

Danska planira da pojača svoje prisustvo i angažman u Africi, pošto smatra da geopolitički značaj afričkih država nikada nije bio veći, a da treba djelovati i protiv sve većeg uticaja Rusije i Kine na tom kontinentu.

Kao i cijela Evropska unija, Danska mora da postane uspješnija u tome da izađe u susret željama i prioritetima afričkih država, saopštila je danas danska vlada predstavljajući svoju novu sveobuhvatnu strategiju za afrički kontinent.

Centralna tačka strategije je ravnopravno partnerstvo Danske s afričkim državama u trgovini, u vezi s migracijom, prevladavanjem konflikata i adaptacijom na klimatske promjene, prenijela je njemačka novinska agencija DPA.

Danska planira da otvori ambasade u Senegalu, Tunisu i Ruandi, a biće osnažene i ambasade u Egiptu, Keniji, Južnoj Africi, Nigeriji i Gani.

Uz to će Danska dobiti posebnog predstavnika za područje Velikih jezera Afrike i za Sahel, piše francuski Mond.

- Živimo u stoljeću Afrike - rekli su, najavljujući novu strategiju, ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen i ministar za razvojnu saradnju Dan Jergensen.

Po njihovim riječima, nikada nije bila veća geopolitička relevantnost Afrike u kontekstu demografskog i privrednog rasta, kao i sve veće samosvjesti afričkih zemalja.

Uzbuna u Berlinu: Rusi planirali napad na NATO bazu u Njemačkoj

Danska je, međutim, saopštila da će zbog političkih previranja zatvoriti ambasade u Maliju i u Burkini Faso.

Rasmusen je ovog mjeseca rekao da postoje i planovi da se privuče veći broj afričkih studenata u Dansku.

„Naš je jasan interes da afričke zemlje gledaju u pravcu Evrope kada trasiraju svoj put u budućnost. Moramo da pokažemo da možemo da ponudimo alternativu sve većem kineskom i ruskom uticaju na tom kontinentu“, rekao je Rasmusen.

To, kako je rekao, treba činiti i „kroz veća ulaganja u Afriku i intenzivnije poslovanje sa afričkim kompanijama, kao i njegovanjem uzajamnog razumijevanja i tako što ćemo, između ostalog, raditi na tome da osiguramo da više mladih Afrikanaca dolazi da studira u Danskoj“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
DANSKAAFRIKA
14. septembar 2024 14:44