Photo by Christian Lue on Unsplash EU zastava, ilustracija / - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
25/04/2024 u 20:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EP usvojio rezoluciju kojom se ruski izbori osuđuju kao nelegitimni

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom se osuđuju, kako se navodi, nelegitimni predsjednički izbori u Rusiji i na "ruskim okupiranim teritorijama u Ukrajini", održani od 15. do 17. marta 2024. godine.

Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju zemlje članice EU i međunarodnu zajednicu da ne priznaju ishod izbora kao legitiman, jer su, kako navode, održani na nezakonito okupiranim teritorijama Ukrajine i unutar Rusije, i „nisu bili ni slobodni ni pošteni“, prenosi N1.rs.

- Ovaj farsični nastup ruskih vlasti imao je jedini cilj da stvori privid izbornog legitimiteta za Vladimira Putina, njegovu politiku nemilosrdne domaće represije i, prije svega, za agresorski rat protiv Ukrajine - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EP.

Putin proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima

Takođe se izražava žaljenje što je premijer Mađarske Viktor Orban odlučio da odstupi od EU i čestita Vladimiru Putinu na „lažnom reizboru“.

„Parlament poziva države članice da ograniče odnose sa Putinom na pitanja neophodna za regionalni mir, kao i humanitarne svrhe i svrhe ljudskih prava, na primjer, razmjenu zatvorenika, povratak djece deportovane iz Ukrajine ili pozivanje na oslobađanje političkih zatvorenika“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da EU treba da iskaže punu solidarnost sa ruskim civilnim društvom i da sankcioniše počinioce kršenja ljudskih prava.

- Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju EU i države članice da nastave da aktivno podržavaju nezavisne ruske organizacije civilnog društva, nezavisne medije i branioce ljudskih prava i da se aktivno angažuju i nude podršku ruskoj demokratskoj opoziciji - zaključuje se u saopštenju.

Rezolucija je usvojena sa 493 glasa za, 11 protiv i 18 uzdržanih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:56