ЕУ застава / - UNSPLASH
03/05/2022 u 19:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ припрема шести пакет санкциjа Русиjи, а може ли рећи „не“ руским енергентима

ЕУ jе у 2020. години више од половине потрошених енергената набавила из увоза, а чак четвртина jе дошла из Русиjе

Упркос рату у Украjини, Русиjа jе многе европске земље наставила да снабдијева огромним количинама гаса, међутим, то би могао да промијени нови сет санкциjа ЕУ. На удару су земље коjе наjвише зависе од руских енергената и не могу лако да се пребаце на нове добављаче.

Шефови енергетског сектора земаља ЕУ поручуjу да jе шести пакет санкциjа Русиjи „пред вратима“. Послије забране увоза угља, потенциjални ембарго на руску нафту и гас биће тежак економски ударац, али не само на Русиjу, већ, чини се, и за чланице униjе.

ЕУ jе у 2020. години више од половине потрошених енергената набавила из увоза, а чак четвртина jе дошла из Русиjе.

У Словачкоj jе осам од десет барела нафте стигло из Русиjе. Из истог извора више од двије трећине енергената набављаjу Пољска, Финска и Литваниjа, а Мађарска jе зависна са чак 44 одсто.

Учешће руског гаса и нафте у ЕУ по земљама (Подаци за 2020. годину, извор Еуростат)

- Словачка 78,4 одсто;

- Литваниjа 68,8 одсто;

- Пољска 67,5 одсто;

- Финска 66,8 одсто;

- Мађарска 44,6 одсто;

Европи jе тешко да каже НЕ, руским енергентима. У сусрет шестом пакету санкциjа, Мађарска и Словачка траже изузеће. Позиваjући се на обавјештене изворе из Европске комисиjе, медиjи преносе да би до тога могло да дође. Истовремено, у Грчкоj почиње градња новог терминала коjим ће тећи гас до земаља jугоисточне Европе.

- Прије неколико мјесеци у Францускоj, у Версаjу, донијели смо снажне и стратешке одлуке о енергетици. Одлучили смо да ћемо окончати нашу зависност од руског фосилног горива и диверсификовати наше добављаче, укључуjући ЛНГ. Због тога jе нови енергетски терминал толико важан - каже предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

Министарка Зорана Михаjловић увјерава да Србиjа неће имати проблема са набавком енергената за наредну сезону и поручуjе да jе приоритет диверсификациjа снабдијевања гасом и нафтом. Од терминала у Грчкоj имаће користи и Србиjа коjа jе 90 одсто зависна од руских енергената.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:23