/ FOTO: EUROPOL
11/11/2022 u 23:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EUROPOL: Oduzeto 350 tona opasnog vatrometa, vrijedan 25 miliona eura

Dvogodišnja istraga razotkrila je holandsku kriminalnu mrežu umiješanu u trgovinu opasnim, visoko eksplozivnim vatrometom velikih razmjera

Istraga njemačke regionalne policije, holandske nacionalne policije i holandskog tužilaštva u Amsterdamu , uz podršku Europola, dovela je do rasformiranja kriminalne mreže uključene u ilegalnu trgovinu vatrometom.

- Osumnjičeni su veliki i vrlo eksplozivni vatromet držali na neobezbijeđenim lokacijama, što je predstavljalo ozbiljnu opasnost po sigurnost onih koji žive u okolnim područjima- saopšteno je iz Europola.

Dvogodišnja istraga razotkrila je holandsku kriminalnu mrežu umiješanu u trgovinu opasnim, visoko eksplozivnim vatrometom velikih razmjera. Istraga je pokrenuta 2020. godine na osnovu obavještajnih podataka dobijenih iz operacije Encrochat.

- Zajednička istraga holandskih i njemačkih vlasti otkrila je rute koje se koriste za transport ilegalnih teških vatrometa iz zemalja poput Kine preko nekoliko nacionalnih granica, uključujući Njemačku, do Holandije. Policija sve češće viđa mreže organizovanog kriminala koje koriste visokoeksplozivne i opasne vatromete u nasilnim djelima usmjerenim protiv drugih kriminalnih grupa. Eksploziv se također koristi za kriminalne aktivnosti kao što su napadi eksploziva na bankomatima u Njemačkoj- piše Europol.

Ukupno je zaplijenjeno 350 tona ilegalnog teškog vatrometa, komercijalne vrijednosti do 25 miliona eura. Otkrivene su i zalihe gotovine. Istraga o kriminalnoj mreži i ilegalnom vatrometu je u toku, a ne mogu se isključiti daljnja hapšenja. Vatromet će biti uništen kada se istraga završi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:50