/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
07/02/2024 u 15:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Finalni nacrt rezolucije EP: Nema novca za Srbiju ako se dokaže da su vlasti umiješane u izbornu krađu

EP smatra da se ovi izbori ne mogu smatrati održanima u pravednim uslovima, i uznemiren je izveštajima o široko rasprostranjenim i sistematskim prevarama koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji

Evropski parlament poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o nepravilnostima na izborima koji su 17. decembra 2023. održani u Srbiji, prenosi N1.rs.

Pozvali su i da EU obustavi finansiranje Srbiji ukoliko vlasti u Beogradu ne budu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi istrage ukažu na to da su srpske vlasti bile direktno umiješane u prevaru birača, navodi se u usaglašenom tekstu rezolucije o kojoj će poslanici EP glasati u četvrtak.

Evropski parlament, u finalnom nacrtu rezolucije, izražava žaljenje zbog toga što su srpski parlamentarni i lokalni izbori odstupili od međunarodnih standarda i opredeljenja Srbije za slobodne i poštene izbore, zbog, kako se navodi, uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija od strane zvaničnika kako bi stekli nepravednu i neopravdanu prednost.

EP smatra da se ovi izbori ne mogu smatrati održanima u pravednim uslovima, i uznemiren je izveštajima o široko rasprostranjenim i sistematskim prevarama koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji.

Opširnije na N1.rs.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:34