Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH.COM/DE AN SUN
06/07/2024 u 16:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Italijanski zatvori prenatrpani, 50 zatvorenika izvršilo samoubistvo ove godine

U Italiji je ove godine 50 zatvorenika izvršilo samoubistvo, što je 16 više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je italijanski povjerenik za izvršenje zatvorskih sankcija navodeći da su italijanski zatvori prenatrpani.

- Ovo je velika brojka u poređenju sa julom 2023. i 2022. godine, kada su zabilježena 34 slučaja samoubistva. Evidentiran je porast od 16 samoubistava ove godine. Samoubistvo je izvršilo 48 muškaraca i dvije žene, 27 su Italijani, a 23 stranci iz 14 različitih zemalja. Njih 19 (38 odsto) su čekali suđenje. Prosječna starost 50 osoba koje su izvršile samoubistvo je oko 39 godina - navodi se između ostalog u izvještaju ombudsmana, prenose agencije.

U izvještaju se navodi da je ove godine najmanje pet zatvorskih čuvara izvršilo samoubistvo.

Vlada premijerke Đorđe Meloni u srijedu je usvojila uredbu sa nizom mjera koje imaju za cilj ublažavanje prenatrpanosti u zatvorima.

U uredbi se navodi da će biti uspostavljena lista zatvorskih ustanova otvorenog tipa koje će moći da prime određene vrste zatvorenika, poput onih sa kratkim kaznama, zavisnika od droga i osuđenih za određena nenasilna krivična djela.

Takođe su uvedene pojednostavljene procedure za odobravanje uslovnog otpusta, nove smjernice za regrutaciju, obuku čuvara i upravnika zatvora, a planira se i povećanje broja telefonskih poziva koje zatvorenici smiju da obave.

Trenutno u italijanskim zatvorima svoje kazne izdržava oko 61.000 zatvorenika, a zvanični kapacitet ustanova za sprovođenje zatvorskih sankcija je 51.000.

Iz zatvora na Himalajima pobjeglo 18 zatvorenika, među njima šestorica osuđena na smrt

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 05:52