Potresno pismo Mbapea / - EPA
01/07/2023 u 11:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mbape: Imate pravo na tugu i bol, ali ne i na palež i pljačku

Nakon tragičnog događaja, svjedoci smo ispoljavanja narodnog gnijeva, razlog za koji razumijemo, ali ne možemo opravdati niti podržati način na koji se izražava. Prije svega, mi iz radničkih naselja osjećamo bol i tugu i dijelimo je sa onima koji pate

Nahel, 17-godišnji mladić, preminuo je u utorak ujutro nakon što ga je policajac upucao iz neposredne blizine nakon što je automobilom prošao kroz policijski kontrolni punkt u pariskom predgrađu Nanter. Smrt mladića izazvala je nerede u gradu na periferiji francuske prestonice, uhapšeno je 13 demonstranata, a uhapšen je policajac koji je pucao na mladića.

Poslije tragičnog događaja, Kilijan Mbape je napisao potresan tvit u kojem žali zbog smrti mladića: "Žao mi je moje Francuske. Ovo je neprihvatljiva situacija. Sve moje misli su sa Nahelovom porodicom, ovim malim anđelom koji je takođe otišao uskoro", napisao je on.

Mbape, kapiten francuske fudbalske reprezentacije, obratio se zemlji u pismu. U njemu osuđuje one koji zloupotrebljavaju tugu i bol zbog tragedije i dubljih problema koji potresaju Francusku za rušenje, paljevinu i pljačku:

"Kao i svi Francuzi, bili smo obilježeni i šokirani brutalnom smrću mladog Nahela. Prije svega, želim da kažem da su naše misli uz njega i njegovu porodicu, kojima upućujemo najiskrenije saučešće. Ne možemo ostati bezosjećajni. na okolnosti u kojima se ovaj tragični događaj dogodio smrću.

Nakon tragičnog događaja, svjedoci smo ispoljavanja narodnog gnijeva, razlog za koji razumijemo, ali ne možemo opravdati niti podržati način na koji se izražava. Prije svega, mi iz radničkih naselja osjećamo bol i tugu i dijelimo je sa onima koji pate. Ali ovo iskazivanje patnje prati samouništenje kojem smo svjedoci. Nasilje ništa ne rješava.

Naprotiv, uvijek se okreće protiv onog ko je nasilan, ali i protiv njegove porodice, najmilijih i komšija. Vi koji tugom uništavate morate znati da uništavate svoje kvartove, svoje gradove, draga i važna mjesta. U vremenu ekstremne napetosti ne smijemo da ćutimo o ružnim stvarima koje se dešavaju, već pozivamo na mir i pomirenje. Roditelji, mladi i stari, braća i sestre, moraju svi zajedno raditi na vraćanju mira u naše gradove.

Naša sudbina je suživot, bez njega ne možemo i to je sada ugroženo. Odgovornost svih nas je da ga sačuvamo. Postoje mirni i konstruktivni načini da se izrazi tuga i bol. Moramo da usmjerimo svoju energiju i djelovanje na to. Vrijeme nasilja mora da se završi i da se napravi mjesto za tugu, dijalog i obnovu“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:09